Nehezen tudnánk választani az alábbi tortacsodák közül, és szerencsére nem is a mi kezükben van a döntés, hogy melyik legyen a legjobb. A szakmai zsűri két fordulós értékelés után hirdeti majd ki, hogy 2019-ben melyik kreáció legyen Magyarország Tortája.
Gyümölcsök, zöldségek
Idén 31 torta közül választotta ki a zsűri a döntős tortákat. Érdekesség, hogy Gerbeaud Emilre emlékezve négy versenymű is a zserbó újragondolása volt torta formában. Magyarország jellemző gyümölcsei – sárgabarack, körte, eper, málna, birs, dió, szőlő, cseresznye, meggy, gesztenye, ribizli – mind megjelentek a receptekben, néhol egy-egy zöldség is. Az ünnepi torta azonban csak természetes és egészséges alapanyagokat tartalmazhat.
A döntősök
Akali meggyes mandula – készítője: Dezse Gergő (Mészáros Cukrászda, Szombathely)
Émile Emléke – készítője: Dénes Ilona (Művész Kávéház, Budapest)
Sopron Hűsége – készítője: Drávai Dávid (Hoffer Cukrászda, Sopron)
Boldogasszony csipkéje – készítője: Tóth Norbert (Tóth Cukrászda, Dunaföldvár)
Kékestető – készítője: Ipacs Balázs (Hisztéria Cukrászda, Tápiószecső, Budapest)
Cukormentes finomságok
Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete idén is megversenyezteti a cukormentes tortákat. Ebben a kategóriában ezek a döntősök:
Mandulatorta cukormentesen – Szamos Marcipán Kft, Budapest
Eredendő bűn– Álomsüti, Budapest
Körös-menti Egres – Tímár Panzió és Étterem, Gyomaendrőd
Boldogasszony csipkéje – Reök Kézműves Cukrászda, Szeged
Cukormentes Kicsi Gesztenye – Accappella Cukrászda, Szeged
Mindkét verseny győztesét augusztus elején ismerhetjük meg, és az augusztus 20-ai ünnepségeken kóstolhatjuk meg először. Ezt követően az ország számos cukrászdája árusítja majd a győztes tortát.