Levendula felhasználása süteményekben
Említettük már a citromos süteményt. Citrusokkal valóban mennyei, de emellett a cseresznyét, meggyet, málnát, szedret is feldobja, sárga- és őszibarackkal pedig egyenesen ellenállhatatlan. Túróval, étcsokival, vaníliával is bátran kísérletezzünk. Adhatjuk kekszek tésztájához vagy kevert tésztákhoz sütés előtt, de ha szimpatikusabb, a mozsárban porrá tört levendulát tortakrémekhez és sütés nélküli túró- és sajttortákhoz is keverhetjük.
Tejszínhab és fagyi
Ha egyszerűbb levendulás varázslatra vágyunk, kevés forró tejszínbe áztassunk levendulavirágot. Hagyjuk kihűlni, majd szűrjük le. Közben verjünk fel egy jó adag tejszínhabot pici porcukorral vagy vaníliás cukorral, illetve az ízesített tejszínnel. Csokitortához (is) ajánljuk!
Elkészítenéd otthon is a Balaton Fagyija címet elnyerő barackos-levendulás fagyit? Rajta! Ha házi fagyit gyártasz, a porított levendulavirágot nyugodtan hozzákeverheted a masszához. Vagy levendulasziruppal is ízesítheted a hűsítő desszertet.
Forrás: Ízes Élet