Június második felében az ország számos pontján elindult a levendulaszüret, látogathatók a levendulamezők, és kezdetét veszi a „Szedd magad!” virággyűjtés is. Akár eljutunk egy lila mezőre, akár leszedett csokrot vásárolunk a piacon, a molyűzés és az illatosítás mellett a konyhában is hasznát vehetjük a vegyszermentes körülmények között termesztett növénynek. Keksztől az italig, fűszertől a tortáig – a levendula igazán sokoldalú!
Levendulaszüret: az igazi nyárindító program
A jól leöblített növény virágát szedés után frissen és szárítva is felhasználhatjuk. Érdemes már most gondolni az ínséges időkre, és lemorzsolgatva aromazáró dobozokban eltenni a virágokból. Bár sokan csak süteményben tudják elképzelni az illatozó lila virágot, valójában sós ételekhez is remekül passzol. Egy fontos: csak mértékkel használjuk! Ha túltoljuk, átveszi az uralmat az ételen, finoman adagolva viszont igazán harmonikus. Nézzünk néhány izgalmas felhasználási módot!
Fűszersó és ízesített cukor
Vegyünk egy tálka sót vagy cukrot (ha díszítéshez szánjuk, porcukrot), és tegyünk bele 2-3 ágacska szárított levendulát. Mielőtt használni kezdjük, várjunk pár napot, hogy a só és a cukor átvegye a virág aromáit. A levendulás sót sült húsok sütéséhez használhatjuk: dörzsöljük be, mielőtt a tepsibe tesszük. A porcukor citromos sütikhez az egyik legfinomabb.
Burgonya
Provence-i módra készített újkrumpli? Jól hangzik? A serpenyőbe vagy a sütőtálba készített burgonyákra szórjunk egy kevés szárított levendulavirágot (vagy helyezzünk a tetejükre néhány ágacskát). Adjunk hozzá még rozmaringot, kakukkfüvet, tengeri sót, és már süthetjük is.
Szirup és szörp
Egy nagy csokor frissen szedett levendulát úgy is eltehetünk télire, ha szirupot vagy szörpöt főzünk belőle. Sőt! Alkoholos italokhoz is felhasználhatjuk.
Lapozz és megtudhatod, hogy a levendulaszüret szerzeményeit miként használhatod fel.