Meggyes kalácspuding
Hozzávalók:
- 30 dkg meggy
- 2,5 dl víz
- 10 dkg cukor
- 2-3 szem zöld kardamom
- fél rúd vanília kikapart magja
- negyed citrom leve
- opcionális: két evőkanál meggylikőr
- 10 szelet kalács
- 6 dkg vaj + forma kivajazásához
- 1 doboz mascarpone (elhagyható)
- 1 csomag pisztácia (elhagyható)
Elkészítés:
- A sütőt előmelegítjük 200C fokra, köszben a meggyek szárát eltávolítjuk, magozzuk ha szükséges.
- A szemeket lábasban feltesszük főni a cukorral, vaníliával és a citromlével. Néhány perc alatt összeforraljuk.
- Leszűrjük, a meggyet, majd az átszűrt levet kis lábasban addig főzzük, amíg kissé sziruposodni kezed. Amikor elkészült, hozzáadjuk a likőrt.
- Közben serpenyőben felolvasztjuk a vajat és mindkét oldalon megsütjük a kalácsokat.
- Egy közepes méretű jénait, vagy négy hőálló tálkát alaposan kivajazunk.
- Először a kalácsot tesszük bele, amelyet meglocsolunk a meggyes sziruppal. Erre szórjuk a “meggybefőttet”, majd ismét kalács, szirup és meggy következik.
- 200C-os sütőben, 15-20 percig sütjük (kis edényekben 15 perc elég).
- Langyosra hűtjük. Sűrű tejszínnel, mascarponéval, vagy vanília fagylalttal tálaljuk.
Forrás: Ízes élet