Meggyes kalácspuding

meggyes kalácspuding recept maradék kalács

Hozzávalók:

  • 30 dkg meggy
  • 2,5 dl víz
  • 10 dkg cukor
  • 2-3 szem zöld kardamom
  • fél rúd vanília kikapart magja
  • negyed citrom leve
  • opcionális: két evőkanál meggylikőr
  • 10 szelet kalács
  • 6 dkg vaj + forma kivajazásához
  • 1 doboz mascarpone (elhagyható)
  • 1 csomag pisztácia (elhagyható)

Elkészítés:

  1. A sütőt előmelegítjük 200C fokra, köszben a meggyek szárát eltávolítjuk, magozzuk ha szükséges.
  2. A szemeket lábasban feltesszük főni a cukorral, vaníliával és a citromlével. Néhány perc alatt összeforraljuk.
  3. Leszűrjük, a meggyet, majd az átszűrt levet kis lábasban addig főzzük, amíg kissé sziruposodni kezed. Amikor elkészült, hozzáadjuk a likőrt.
  4. Közben serpenyőben felolvasztjuk a vajat és mindkét oldalon megsütjük a kalácsokat.
  5. Egy közepes méretű jénait, vagy négy hőálló tálkát alaposan kivajazunk.
  6. Először a kalácsot tesszük bele, amelyet meglocsolunk a meggyes sziruppal. Erre szórjuk a “meggybefőttet”, majd ismét kalács, szirup és meggy következik.
  7. 200C-os sütőben, 15-20 percig sütjük (kis edényekben 15 perc elég).
  8. Langyosra hűtjük. Sűrű tejszínnel, mascarponéval, vagy vanília fagylalttal tálaljuk.

Forrás: Ízes élet

1
2
3