baleset a zebran
Elég egy másodpercnyi figyelmetlenség, és máris megtörténik a baj; fotó: Pexels/Kaique

Pár hete az egész országot sokkolta, hogy meghalt egy 3 éves gyermek a zebrán. A tragédia miatt egy darabig ugyan biztosan szorosabbra fogjuk a gyerekeink kezét az úttest mellett, de szülőként, járművezetőként mit tegyünk még, hogy ne következzen be (hasonló) baleset a zebrán?

Figyelem és koncentráció

Azt tartja a mondás, ha egy fegyver előkerül, az rendszerint el is sül. Gondoljunk így a zebrára is. Ha az felbukkan, azon előbb-utóbb valaki átmegy. Akár gyalogosként, akár járművezetőként közelítünk a kijelölt gyalogosátkelőhely felé, azt mindenre kiterjedő figyelemmel és koncentrációval kell tenni. Bár a közlekedés egyik alapelve a bizalom, miszerint a közlekedés többi résztvevője betartja a szabályokat, szabálytalanul átkelő gyalogos elgázolása is okot adott már a járművezető felelősségre vonására, de a gyalogos sem mindenható ura az átkelőhelynek.

Villogásnál már ne lépjünk le az úttestre!

A kijelölt gyalogosátkelőhelyen áthaladó gyalogosnak a járművekkel szemben elsőbbsége van, természetesen forgalmi jelzőlámpa esetén a lámpa utasításainak megfelelően lehet csak áthaladni. Ebbe beletartozik az is, hogy a villogó zöld fénynél már tilos az úttestre lépni, az ott haladó gyalogosnak pedig mihamarabb el kell hagynia azt. A gyalogos az úttestre akkor léphet, ha meggyőződött annak veszélytelenségéről. Minden esetben kerülni kell azt, hogy az úttestre váratlanul lépjünk, azon késedelem nélkül kell átmenni, és tilos a járművek vezetőit megzavarni vagy megtéveszteni. Az óvatosság már csak azért is indokolt, mert a megkülönböztető jelzéseket használó gépjárművekkel szemben a gyalogosnak nincs elsőbbsége. Ezért nem szabad pl. olyan hangos zenét hallgatva közlekedni, amely a sziréna észlelését akadályozza.

baleset a zebrán
Nincs mese: a zebrán sietni kell, amennyire lehet; fotó: Pixabay/angrysibarit

Lassan közelítsünk a zebra felé

Autóval a zebra felé közelítve a legkevesebb, hogy az általános sebességhatárokat betartjuk, ha szükséges, így a láthatósági, fény- vagy időjárási viszonyok miatt még annál is lassabban kell menni. A sebességet úgy kell megválasztani, hogy amennyiben szükséges, a gyalogos átkelőhely előtt meg tudjunk állni. A zebránál a gyalogosokat elengedő, vagy forgalmi okból megálló jármű mögött vagy mellett meg kell állni! Továbbhaladni akkor szabad, ha a vezető meggyőződött arról, hogy nincs olyan gyalogos, akinek az áthaladását biztosítania kellene.

Kinek a felelőssége a baleset a zebrán?

A kialakult bírói gyakorlat alapján a felelősség vizsgálatánál abból kell kiindulni, hogy a gyalogosnak a kijelölt gyalogátkelőhelyen feltétlen elsőbbsége van, ezért járművezetőként ne kényszerítsük arra, hogy megálljon, vagy a járdára visszalépjen. Jó ha tudjuk, hogy a gyalogosnak az átkelőhely közepén már nem kell újra felmérnie a jobb kéz felől közeledő forgalom tényleges helyzetét, ezért ennek elmulasztása esetén a bekövetkezett balesetben való közrehatása szóba sem kerülhet. Mi a helyzet biciklisként? Konkrét bírói döntések mutatják, hogy ha a kerékpárról nem szállunk le a zebrán áthaladáskor, akkor nincs elsőbbségünk sem.

Ritkán mentesül a sofőr a felelősség alól

Amennyiben a járművezető észleli a veszélyhelyzetet, és annak elhárítására – még ha egyébként elsőbbsége van is – módja van, akkor azt meg kell tennie. Tehát egy féktávolságon kívül a jármű elé lépő gyalogos esetén meg kell állni. Járművezetőként több tényező együttes teljesülésére van szükség ahhoz, hogy a zebrán bekövetkezett baleset ellenére mentesüljünk a felelősség alól. Ilyen lehet, ha a jármű sebességét megfelelően csökkentettük, de az átkelőhelyre féktávolságon belül lép le a gyalogos.

zebra
Vezessünk elég lassan a zebránál ahhoz, hogy ha a gyalogos hirtelen lelép, meg tudjunk állni időben a kocsival; fotó: Pexels/revac

Véssük a gyerek fejébe a szabályokat!

Gyalogosként fizikai sérülékenységünk, járművezetőként pedig fokozott jogi felelősségünk miatt elkerülhetetlen, hogy a zebrákat a legnagyobb óvatossággal közelítsük meg, azon mihamarabb áthaladjunk. A gyerekekkel feltétlenül beszéljük át ezeket a szabályokat, hogy a gyors áthaladást semmiképpen ne a zebrán való rohangálással azonosítsák. Tegyük ezt meg már csak azért is, mert nem foghatjuk mindig a kezüket, az iskolások nagy része önállóan közlekedik. Fontos, hogy átismételjük velük a közlekedés alapvető szabályait, és a megszokott útvonallal kapcsolatos tudnivalókat. Legyenek tisztában azzal, hogy a zebra veszélyes műfaj, ahol a legkisebb hiba is végzetes következményekkel járhat.

Forrás: D.A.S.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •