sporolas malacpersely
Gondos tervezéssel, szervezéssel át lehet vészelni ezt az átmeneti helyzetet; fotó: Pixabay/luxstorm

Nem csak globálisan, hanem hazánkban is problémát jelent sok foglalkoztatási szektor számára az új típusú koronavírus járvány okozta helyzet – főként a turizmus, vendéglátás, rendezvényszervezés és kulturális területeken dolgozók számára jelent nagy érvágást a jelenlegi veszélyhelyzet. Szakemberek előrejelzése szerint kényszerszabadságolások, elbocsátások várhatók, melyek sok területen meg is kezdődtek. Rengeteg magyar dolgozónak nincs annyi tartaléka, hogy hónapokig kihúzza megtakarításaiból. A Pénzcentrum ezért összeállított egy pénzügyi akciótervet azok számára, akiknek a munkáltatójuk a fizetés nélküli szabadság mellett döntött, vagy más okból elestek az addig fix, tervezhető jövedelmüktől.

Kevés a tartalék a magyar családoknál

A koronavírus járványnak nem csak súlyos egészségügyi, demográfiai, hanem jelentős gazdasági hatásai vannak, amelyek gyökeresen formálhatják át a munkaerőpiacot is akár napról napra. Sok cég, amely eddig a turizmusból élt, vagy ahhoz kapcsolódó szolgáltatásokat nyújtott már megkezdte a dolgozók elbocsátását, vagy kényszerszabadságolását. Akinek vannak vészhelyzeti tartalékai, az is szorongva tekint most a jövőbe, hát még azok, akiknek nincsenek megtakarításai. A pánik viszont semmi esetben sem megoldás. Most átgondolt tervezésre, és józanságra van szükség!

sporolas koronavirus
A 30-59 éves lakosság átlagosan 8 hónapra elegendő megtakarítással rendelkezik; fotó: Pixabay/QuinceCreative

Az elmúlt évek statisztikái azt mutatják, hogy számos magyar dolgozónak nincsen annyi megtakarítása, hogy hónapokig is kihúzza munka nélkül. Pedig a jelenlegi veszélyhelyzetben rengeteg munkáltató döntött már most a fizetés nélküli szabadság mellett – elküldi dolgozóikat, amíg nem rendeződik a helyzet. A 30-59 éves lakosság átlagosan 8 hónapra elegendő megtakarítással rendelkezik, a megkérdezettek 57 százaléka viszont maximum 3 hónapig tudna megélni a félretett pénzéből, 36 százalékuknak pedig mindössze 1 hónapra futná. A fővárosban jobb a helyzet: itt átlagosan 10 hónapig tudnának jövedelem nélkül élni az érintettek, ezzel szemben a falvakban élők kevesebb, mint 6 hónapig bírnák. 6 hónapig 12 százalék, 1-2 évig pedig mindössze 10 százalék. A spórolt pénzből kihúzható idő összefüggésben van azzal, hogy a válaszadók 37 százalékának nincs semmilyen megtakarítása – derült ki egy korábbi kutatásból.

A cikk a következő oldalon folytatódik.

1
2
3