Elrendezés és mértékletesség

5. Hűtőszekrény rendszerezés

A jól és tudatosan elrendezett hűtőszekrényben a hideg levegő egyenletesebben áramlik a termékek között, ezáltal a benne tárolt élelmiszer is tovább marad friss. Amennyiben van rá lehetőség a hűtőszekrényben az élelmiszerek tárolása átlátszó edényekben történjen. Az átlátszó tárolókban könnyebben megtaláljuk a keresett ételt. Ha kevesebb ideig keresgélünk, rövidebb ideig tartjuk nyitva a hűtő ajtaját, így kevesebb hideg levegőt engedünk ki a hűtőből, ami pedig hosszútávon még energiatakarékos is. Továbbá használjuk ki, hogy a hűtő polcai mozgathatók, és azokat saját szokásaink szerint rendezzük át. Nagyobb családoknál például érdemes hagyni elegendő helyet a nagyobb edények számára, lehetőleg a hűtő alsó-közép részében.

bevásárlólista írás élelmiszerek tárolása
Egy kis rákszüléssel és bevásárlólista írással elkerülhető, hogy felesleges élelmiszereket vásároljunk (Forrás: Pixabay)

+1 Ne pazaroljunk

Egy átlagos magyar fogyasztó átlagosan évente 33 kg olyan élelmiszert dob ki, ami megfelelő tárolással megmenthető lenne. Habár a koronavírus-pánik miatt, most sokan úgy érezzük, minden lehetséges élelmiszerből be kell táraznunk, ez nem biztos, hogy a legjobb ötlet. Az mértéktelen vásárlás, hosszútávon egy rakás feleslegesen kidobott, megromlott élelmiszert eredményezhet. Bevásárlás előtt nézzünk be a hűtőszekrénybe és kamrába, majd készítsünk egy listát a beszerezni kívánt élelmiszerekből. Ügyeljünk rá, hogy ne vásároljunk feleslegesen sokat semmiből, csak abból és csak annyit vegyünk, amit belátható időn belül elhasználunk. Amennyiben mégis nagyobb mennyiséget vásárolunk, úgy vegyük a fáradtságot, hogy az élelmiszerek tárolása megfelelő módon történjen. Ez persze nem csak most, járvány időszakban igaz, hanem minden egyes bevásárlásunk alkalmával betartandó szokás kell, hogy legyen.

Forrás: LG

1
2
3
4