Az élelmiszerek megfelelő tárolása

  1. Száraz, hűvös helyen tárolandó élelmiszerek

A mostanában leggyakrabban vásárolt tartós élelmiszerek között megtalálható a liszt, a cukor, rizs és a száraztészták. Habár ezek alapból hosszabb ideig eltarthatók, mégis jó, ha tudunk néhány alapszabályt a helyes tárolásukhoz.

A finomliszt 6-8 hónapig tartható el, míg a teljes kiőrlésű 4-6 hónapig őrzik meg minőségüket. Fontos, hogy a liszteket száraz hűvös helyen, jól záródó edényben kell tárolni. A száraztésztákat és szárazbabot hagyjuk eredeti csomagolásukban, amíg fel nem használjuk őket. Amennyiben ezeket csomagolásmentesen, kimérve vásároljuk, úgy jól záródó edényben és száraz, hűvös helyen tároljuk őket. A kristálycukor és a só, száraz helyen bármeddig eltartható. Ugyanilyen „igénytelen” a rizs is, amennyiben száraz helyen, eredti csomagolásában, vagy jól záródó edényben tároljuk.

élelmiszerek tárolása tárolóedények hűtőszekrény rendszerezés
Érdemes beszerezni jól záródó, kimondottan élelmiszerek tárolását szolgáló edényeket (Forrás: Kokil Sharma/Pexels)

2. Nem minden a hűtőbe való

Jó kiindulási pont lehet a megvásárolt élelmiszerek tárolásánál, hogy honnan vettük el őket a boltból. Így például a nagyobb mennyiségű tojás vásárlásánál nem szükséges az összeset a hűtőszekrényben tárolni. Sok friss termék szobahőmérsékleten is kiválóan eltartható. A zöldségeket, úgy mint a paradicsomot, hagymát vagy a burgonyát egy jól szellőző tárolóban (kosárban) a kamrában, de akár a pulton, konyhaszekrényben is tárolhatjuk. Egyes gyümölcsök, mint például az alma, banán, citrom, avokádó és a bogyós gyümölcsök íze és állaga is megváltozhat, ha a hűtőszekrényben tároljuk őket. Így amennyiben belátható időn belül el lesznek fogyasztva, akkor nem érdemes ezeket hűtve tárolni. A mindennapi fogyasztásra szánt pékárut nem kell, de amennyiben tartalékolni szeretnénk belőlük, akkor a kenyérféléket például fagyasztva is eltarthatjuk.

A cikk a következő oldalon folytatódik.

1
2
3
4