Színkódolt térképen fedezhetjük fel a legpatinásabb vendéglátóhelyeket, amelyek működésük évszázadai alatt túléltek már háborúkat, járványokat, gazdasági válságokat. Puszta létükkel is azt a biztató üzenetet hordozzák, hogy most sincs veszve minden remény. A világ legrégebbi éttermei közt ott van a valóban legrégebbi is, amelyet először egy Kr. u. 803-ban íródott versben említenek meg.
A legpatinásabb éttermek közt sok az európai
A NetCredit által összeállított térképek 6 régióra osztják a világot, és országról országra megmutatják a legpatinásabb éttermeket. A grafikák színkódoltak, így könnyen átlátható az is, hogy az adott ország matuzsáleme melyik korban nyitotta meg a kapuit a vendégek előtt. Az éttermek neve alatt pedig még egy-egy olyan ételt is megneveznek, amelyet a hely specialitásaként érdemes megkóstolniuk az odalátogatóknak. Talán nem meglepő, de történelmi éttermekkel a legnagyobb arányban kontinensünkön, Európában találkozhatunk. Ez összefügg a földrész méretéhez képest sok országgal, illetve a rendelkezésre álló ép és hiteles adatok mennyiségével is. Az európai térképen az 1400-as évek kezdetéig hét helyet is találunk – ezek földrészünk aggastyánjai, helyük van a világ legrégebbi éttermei közt.
A készítők adatai alapján a világ legrégebbi étterme is Európában van. A salzburgi St. Peter Stiftskulinariumot először egy Kr. u. 803-ban íródott versben említik meg. Elegáns konyhája még ma is várja az érdeklődőket. Magyarországon a Százéves éttermet említik, amely 1831 óta üzemel. Szűkebb környezetünkben a szerb Znak Pitanja (Kérdőjel) 1823-ban, a horvát Dubravka 1836-ban, a szlovén Gostilna Gastuz 1467-ben, az erdélyi Arany Hordó pedig 1542-ben indult. Ázsiában egy kínai étterem viszi a prímet, amelyről már 1153-ból találtak adatokat. Észak és Közép-Amerikában az Egyesült Államokban található, 1673-tól működő Fehér Ló étterem tekint vissza a legrégebbi múltra.
Ha szereted a jó éttermeket, és az is érdekel, hogy idehaza, a Balaton körül hol tudsz jót enni, akkor a Balatoni Gasztrokalauz lesz a segítségedre, amelyben 333 tippet gyűjtöttek össze.
Forrás: Magyar Konyha