karikó katalin
Karikó Katalin Széchenyi-díjas kutatóbiológus, biokémikus, az egyik koronavírus elleni, mRNS alapú vakcinát kifejlesztő BioNTech cég alelnöke (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

„Az év hősei. Tudósok és az mRNS csodája” címmel mások mellett Karikó Katalin is szerepel a Time magazin legújabb címoldalán. A magyar származású tudós idén számos rangos nemzetközi elismerést kapott a koronavírus elleni küzdelemben az mRNS-technológiával kapcsolatos úttörő munkájáért. Tipp: Karikó Katalin rangos kitüntetéséhez Mark Zuckerberg is gratulált

Karikó Katalin mellett a koronavírus elleni vakcina kifejlesztésén dolgozó többi szakember – Kizzmekia Corbett, Barney Graham és Drew Weissman – is elismerésben részesült. A Time magazin szerint egyedülálló felfedezésük túlmutat a világjárványon, és nagy hatással lesz egészségünkre és jólétünkre, írja a híradó.hu. Az amerikai magazin 1927 óta osztja ki többek között az év embere címet, de a lap egyéb kategóriákban is meg szokta választani az év legjelentősebb személyeit, eseményeit.

 

A napokban jelentették be, hogy Karikó Katalin kutatótársával, Drew Weissmannal megosztva kapja egyébként a 2022-es Benjamin Franklin-érmet is. A philadelphiai Franklin Intézet 1824 óta tiszteleg Benjamin Franklin öröksége előtt azzal, hogy kitüntetéseket adományoz a tudományos és mérnöki munka kiemelkedő teljesítményeiért. Az Egyesült Államok legrégebbi átfogó tudományos és technológiai díjaként az intézet több mint kétezer úttörő tudóst, mérnököt, feltalálót ismert el a világ minden tájáról.

Az alábbi cikkeket se hagyd ki:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •