volvo s90
Volvo S90, az S80 közvetlen utódja (Fotó: Volvo)

Több mint 460 ezer darab régebbi modell visszahívásáról döntött a Volvo, miután kiderült, hibásak a légzsákjaik, baleset esetén akár halált is okozhatnak, írja a CNBC. Olvass tovább és megtudhatod, hogy mely Volvo modellek érintettek. Ez is érdekelhet: Sokak szerint ideje lenne lecserélni a Volvo hímsoviniszta logóját

Fémdarabok robbanhatnak a vezető arcába

A Volvo szerint a probléma idővel jelentkezik, főleg magas nedvességtartalmú helyeken. Az érintett járművek légzsákfeltöltőinek hajtóanyaga magas hőmérsékleten és nedves, párás viszonyok között bomlásnak indul. A folyamat során porszemcsék képződhetnek, amik növelik az egység nyomását és ez a fúvóegység repedéséhez vezethet. Egy baleset következtében a légzsákok kioldása esetén pedig fémdarabok robbanhatnak a vezetőre.

Az érintett járművek régebbi típusú Volvo modellek: Az autógyártó most azokat az S60 és S80 szedánokat hívja vissza, amelyeket 2000 májusa és 2009 márciusa között gyártott.

Az amerikai hatóságoknak benyújtott jelentésében a Volvo azt állítja, hogy tudomása van már egy, a fent említett hibához köthető halálesetről. A svéd vállalat szóvivője elmondta, hogy az érintett több mint 460 ezer Volvo modell több mint felét az Egyesült Államokban értékesítettek. A hibára hajlamos légzsákot a német ZF Friedrichshafen AG gyártja.

A probléma megoldása érdekében a vállalat a vezető oldali légzsákot díjmentesen kicseréli az ügyfelek számára. A tervek szerint a Volvo hamarosan értesíteni is fogja az érintett tulajdonosokat a járművek javításáról.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •