eu engedélyezett vakcinák
Az oltatlanokra különösen veszélyes a jelenleg is terjedő delta-variáns (Fotó: rawpixel.com/Freepik)

Németországban egyelőre nem ismerik el beutazásnál a Covid-19 betegségtől védő oltást, ha az nem rendelkezik európai uniós engedéllyel. Ez azt jelenti, hogy az orosz Szputnyik V és a kínai Sinopharm oltóanyagok esetében továbbra is fennáll a karanténkötelezettség. Az engedélyezett vakcinák jelenleg a Pfizer/BioNTech, a Moderna, az AstraZeneca és a Johnson & Johnson.

Ha nem az EU-s vakcinák egyikével oltottak, marad a teszt

autós koronavírus tesztállomás
A karanténkötelezettséget ki lehet váltani egy legfeljebb 48 órája készített antigén gyorsteszt vagy legfeljebb 72 órája készített PCR teszt negatív leletével (Fotó: Paul Chiasson/The Canadian Press)

Németországban csütörtökön változnak a beutazást szabályozó járványügyi előírások. Eszerint az EU-s engedéllyel rendelkező vakcinával beoltottaknak és a fertőzésen átesett embereknek nem kell tíz napra karanténba vonulni. Kivételt képeznek azok, akik a SARS-CoV-2 valamely új, különösen veszélyes változata által erősen sújtott területről érkeznek.

Minden más beutazóra továbbra is érvényes a karanténkötelezettség. Ezt azonban ki lehet váltani egy legfeljebb 48 órája készített antigén gyorsteszt vagy legfeljebb 72 órája készített PCR teszt negatív leletével. Az új vírusváltozatoktól sújtott területekről érkezők legkorábban a karantén ötödik napján készíttethetnek tesztet.

Németország nem tervez kínai vakcinával oltani

Németországban az AstraZeneca-, a Pfizer/BioNTech-, a Moderna- és a Janssen-féle vakcinákkal oltanak. A kormány legutóbbi adatai szerint hétfőig a lakosság 31,3 százaléka kapott legalább egy adagot valamelyikből. Teljes oltással 8 022 890 ember, a lakosság 9,6 százaléka rendelkezik.

újabb szigorítások koronavírus vakcina oltás
A németek nem terveznek változást abban sem, hogy csak az EU által engedélyezett vakcinák lesznek elérhetők továbbra is az országban (Fotó: MTI/Balázs Attila)

A németek egyébként tervezik a Szputnyik V oltóanyag használatát, de csak akkor, ha az megszerzi az EU-s forgalmazási engedélyt az Európai Gyógyszerügynökségtől (EMA). Más oltóanyagok, például kínai fejlesztésű vakcinák beszerzését, nem tervezik.

Az EU-ban engedélyezett vakcinák, például a Pfizer/BioNTech, nemcsak védenek a Covid-19 ellen, hanem jelentősen csökkentik a fertőzés kockázatát. Ezért egy EU-s engedéllyel nem rendelkező vakcinánál nemcsak a hatásosságot és a biztonságosságot kell igazolni, hanem azt is, hogy ugyanúgy erőteljesen csökkenti a kórokozó átadásának veszélyét.

Ha a szomszédos országokba utaznál, de nem tudod, milyen szabályok érvésenyek, olvasd el a segédletünket, amelyben összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat:

Forrás: MTI

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •