Annak ellenére, hogy a tavalyihoz hasonlóan az idei húsvét is merőben eltér a hagyományos ünneptől, még nem jelenti azt, hogy ne lehetne megadni a módját. Mi ebben szeretnénk a segítségedre lenni, ezért elhoztunk egy szuper húsvéti répatorta receptet, amit feltétlenül el kell készítened a hétvégén.
Ezekre lesz szükséged:
A piskótához:
- 1 magas, 18 cm átmérőjű kerek tortagyűrű
- 50 dkg sárgarépa (tisztítva mérve, kb. 60 dkg répából)
- 6 tojás
- 15 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 bionarancs lereszelt héja
- 2 dl olaj
- 15 dkg darált dió
- 15 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
- 10 dkg kandírozott narancshéj
- 1 kávéskanál őrölt gyömbér vagy 2 cm friss megpucolva, lereszelve
- pár reszelésnyi friss szerecsendió
- 1 csipet só
A kérmhez:
- 10 dkg vaj
- 3 evőkanál porcukor
- 25 dkg mascarpone
- 25 dkg ricotta vagy áttört túró
- pár csepp vaníliaaroma
- dióbél a díszítéshez
A húsvéti répatorta elkészítése
A megpucolt sárgarépát finom lyukú reszelőn lereszeljük.
A tojásokat kikeverjük a kétféle cukorral, a lereszelt narancshéjjal és az olajjal. Összevegyítjük a diót a liszttel és a sütőporral, majd több részletben a tojásos masszához szitáljuk. Végül hozzákeverjük a sárgarépát, az aprított, kandírozott narancshéjat és a fűszereket.
A tésztát két részre osztjuk, és két darab sütőpapírral kibélelt, 18 cm-es tortagyűrűbe simítjuk. 170 fokos sütőbe toljuk, és tűpróbáig (kb. 30-40 perc) sütjük. Megvárjuk, hogy kihűljenek, majd eltávolítjuk a tortagyűrűket.
A következő oldalon megtudhatod, hogyan készül a húsvéti répatorta kérmje.