kínai étterem
(Fotó: Pixabay)

Mióta az országot ellepték a kínai kifőzdék, egyre többen kóstolják meg a kínai konyha különfle ételeit. Azonban ezek a kifőzdék többségében csak egy kis szeletet mutatnak meg a kínai ételek teljes kínálatából. Zömében a wokban elkészíthető szószos vagy olajban sült ételeket vehetjük meg itt. Pedig az igazi kínai konyhaművészet ennél sokkal szerteágazóbb és izgalmasabb. Következzenek a kínai konyha részletesebb jellemzői!

Kínai helyett pekingi, szecsuáni, kantoni konyha

Maga az ország hatalmas, ezért nem is beszélhetünk egységes kínai konyháról, minden tájegységnek megvan a maga jellemző ízvilága, alapanyagai. Van pekingi konyha, sanghaji, szecsuáni és kantoni is.

főtt rizs kínai
(Fotó: xb100/Freepik)

Kínáról ételek terén először talán a rizs jut eszünkbe. Abszolút alapvető élelmiszerük, mondhatjuk, hogy ez az ő kenyerük. Minden étkezésnél jelen van. Nemzeti ételük a pekingi kacsa, amelynek megfelelő elkészítése nagyon összetett és bonyolult. Reggelire jellemzően főtt ételt esznek, általában rizskását. Ebédnél a leves a jellemző. A vacsora az, ami igazán bőséges. Az ételek általában fűszeresek, a desszertek pedig rendkívül édesek, gyümölcsökből és olajos magvakból készülnek. Gondoljunk csak a tésztabundában sült banánra, amit még mézzel is meglocsolnak az olajban sütés után.

Szárnyastól a kígyóig

Alapanyagokat tekintve széles a skála. És itt most tekintsünk el a háziállatos sztereotípiáktól. Szárnyasok, sertés- és marhahús, halak, tengeri herkentyűk és bizony akár a kígyók és az egyéb hüllők is népszerűek. Ezeken kívül rengetegféle zöldség és gyümölcs, illetve gabona szerepel az étlapokon.

wok kínai street food tészta
A wokban dobálva, rázva elkerülhető a túlfőzés. (Fotó: Prince Photos/Pexels)

Jellemzően wokban, dobva-rázva sütnek. Ahhoz, hogy az étel gyorsan elkészüljön a wokban, több előkészületre van szükség, ugyanis kisebb darabokra vágják fel az összes alapanyagot. A dobva-rázva sütéssel elkerülik a túlfőzést, optimális esetben a húsok átsülnek és megpirulnak, de nem száradnak ki, a zöldségek pedig roppanósak maradnak. Amit sajnos a kifőzdékben nem élvezhetünk, az a bambusz-gőzölőben készült ételek. Wokban vizet forralnak, fölé helyezik a bambuszgőzölőket, akár többet is egymásra. A gőz hatására az alapanyagok kíméletesen átpárolódnak és rendkívüli aromájuk lesz. 

Éttermekben jellemzően körasztalhoz ülnek a vendégek. A leveseket és a rizseket kis tálkákban szolgálják fel. Az elkészült húsokat, zöldségeket és egyéb étkeket pedig az asztal közepére helyezik, és mindenki onnan tud venni a kikészített tányérokra kedve és igénye szerint. 

kinai konyha evo palcika
(Fotó: timolina/Freepik)

Az ételeket evőpálcikával eszik, a leveseket a csészéből általában porcelánkanállal. A pálcikával való fogyasztás miatt is optimális, ha az alapanyagok előre fel vannak darabolva, mert így könnyebb megfogni. Persze nem minden ételük ilyen. A rizst is emiatt főzik ragadósabbra. 

A cikk a következő oldalon folytatódik.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
1
2