Bizonyára sokan követjük el azt a hibát, hogy túlértékeljük a család fogyasztási képességeit és túl sokat vásárolunk vagy főzünk az ünnepekre. Mivel pont egy ilyen ünnepen vagyunk túl, vélhetően most is sok háztartásban éppen szikkad valahol a húsvéti kalács. Azt viszont semmi esetre se dobjuk ki, hiszen még megmenthető. Receptajánlónkban három kalácspuding recept kerül terítékre, amelyekkel új életre keltjük a szikkadt húsvéti kalácsokat.
Tejkaramellás kalácspuding recept
Hozzávalók:
- 10 dkg cukor
- 5 dkg vaj
- 3 dl tej
- 1 dl tejszín
- 3 tojás
- 30-40 dkg fonott kalács
- fahéj
- mandulaforgács
- kevés vaj
Elkészítés:
- A kalácsokat felszeleteljük és sütőben megpirítjuk őket.
- A cukrot karamellizáljuk, majd felöntjük 1 dl langyos vízzel.
- Amikor feloldódott a karamella, felöntjük tejjel és tejszínnel.
- Miután lehűlt, egy kézi habverővel hozzákeverjük a tojásokat és megszórjuk egy csipet sóval és fahéjjal.
- Egy hőállótálat kivajazunk és beletesszük a darabokra tépkedett kalácsokat.
- A feldarabolt kalácsokat meglocsoljuk a tejkaramellás öntettel és hagyjuk, hogy beszívja a karamellt.
- Erre ráteszünk még egy ugyanilyen réteget és meglocsoljuk megint a karamellás öntettel.
- Pár percig állni hagyjuk, majd betesszük 30-40 percre a 180 C fokos sütőbe
20 perc után letakarjuk alufóliával és úgy sütjük tovább. - Ha elkészült a tetejére szórunk egy kevés fahéjas porcukrot, mandulaforgácsot és egy csipet sót.
A következő oldalon az almás kalácspuding recept található.