Már 2035-től bevezetik a benzines és dízel autók eladási tilalmát az angoloknál

A korábban tervezett 2040 helyett már 2035-től bevezetik az Egyesült Királyságban a nem elektromos autók, vagyis a benzines és dízel autók eladási tilalmát. Csak így lehet elérni, hogy 2050-től karbonsemleges legyen a királyság.

Elektromos töltő
Pár év múlva az Egyesült Királyságban csak elektromos, vagy hidrogén meghajtású autókat lehetne vásárolni; fotó: Pixabay

A benzines és dízel autók mellett stop a hibrideknek is

A tiltás alá nem csak a benzin üzemű járművek és dízel autók esnek, hanem a hibridek is. A kormány azért döntött az öt évvel korábbi bevezetés mellett, mert szakértők szerint túl késő lenne a dátum, ha az Egyesült Királyság 2050-re karbonsemleges szeretne lenni. Boris Johnson novemberben, a COP26 konferencián teszi közé a részletes terveket Glasgow-ban. Várakozások szerint a miniszterelnök egy 2035-nél korábbi dátumot is megnevezhet, ha adottak a tiltás korábbi bevezetésének feltételei. Az eredeti, 2017 júliusában vázolt tervek között még nem szerepeltek a hibrid járművek, amelyeket most szintén tiltás alá vennének. Így csak elektromos, vagy hidrogén meghajtású autókat lehetne vásárolni.

Az EU és a karbonsemlegesség

A globális felmelegedés mértékének 1,5 Celsius-fokra való korlátozásához elengedhetetlen, hogy a 21. század közepéig elérjük a karbonsemlegességet. Az EU a párizsi megállapodás alapján vállalta, hogy a 21. század második felére eléri ezt. Az Európai Bizottság javaslata szerint az új gépjárművek és teherautók szén-dioxid-kibocsátását 2025-től 15 százalékkal, míg 2030-tól 30 százalékkal csökkenteni kell. A Parlament és a Tanács ennél egy még nagyobb cél elérésében egyezett meg: eszerint 2030-ig az új autók szén-dioxid kibocsátását 37,5 százalékkal, az új teherautókét pedig 31 százalékkal kell csökkenteni – olvasható az Európai Parlament magyarországi oldalán. Jelenleg három uniós ország tűzte ki jogilag a klímasemlegesség célját: Svédország 2045-ig, Franciaország és az Egyesült Királyság pedig 2050-ig kívánja elérni a nulla nettó kibocsátást.
Idehaza a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér .amely több mint két éve tartja fenn a karbonsemleges minősítését – 2050-ig vállalta, hogy nullára csökkenti a légikikötő károsanyag-kibocsátását.

Forrás: Turizmus Online

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •