autó felkészítése tavaszra
Fotó: PR

Ablaktörlő folyadék, nyári gumi, futóművizsgálat, fékrendszer, akkumulátor ellenőrzése. Minden szezon előtt kötelező az autó felkészítése a megváltozó időjárási körülményekre. A téli évszakot követő reményteli felmelegedés előtt érdemes néhány szempontot figyelembe venni hogy biztosan minden olajozottan működjön. Íme öt tipp, mire érdemes figyelni, a legtöbb esetben a saját biztonságunk érdekében.

1. Téliről nyárira 7 fok felett

Amint a hőmérséklet tartósan eléri a 7 Celsius-fokot, cserélhetjük is a téli gumikat nyárira. Sokan ragaszkodnak hozzá, hogy maguknak végezzék el a műveletet, ők általában ilyenkor nem cserélnek felnit. Ha szakemberhez visszük, érdemes vele átnézetni a felnik kopását, rozsdásodását, mert minden hasonló kárt tehet a gumiban. Mindenképp kérdezzük meg tőle, hogy hány szezont bírnak még a kerekek. Ha magunknak cserélünk, ellenőrizzük a gumik profilmélységét. A legkisebb szám, amit mérhetünk, 1,6 milliméter, emellett fontos a megfelelő guminyomás beállítása is.

2. Fékek és futóművek

Az amúgy sem csekély számú kátyú télen még tovább szaporodik. Nincs olyan ügyes sofőr, aki legalább néha ne döccenne egy nagyot az országúton vagy éppen a városban. Mondanunk sem kell, mennyire rosszat tehetnek a futóműnek ezek a körülmények. Ezért a tél végén érdemes egy ilyen vizsgálatnak is alávetni autót – egy jó szakember hamar javítja a hibákat.

Ne feledkezzünk meg a fékekről sem, fontos megvizsgálni, hogy a féktárcsák, fékpofák miként vészelték át a hideg évszakot. Ha bármilyen gyanús hangot hallunk, akkor amint lehet, vigyük szerelőhöz az autót, a leghalkabb ciripelés, ami a hátsó fékek irányából jön, már bőven ad okot a vizsgálatra.

3. Védett szélvédő

Ablaktörlő
A biztonságos vezetés előfeltétele egy jól működő ablaktörlő (Fotó: pixabay/Dibjo)

Amit szinte biztosan cserélni kell néhány szezon után, az az ablaktörlő. Egy keményebb tél után fokozottan kell figyelni erre a fontos alkatrészre. Miért? Sokan nem veszik komolyan, hogy foglalkozni kell vele, egészen addig, amíg olyan időjárási körülmények között van rá szükség, amivel nem birkózik meg, mert kopott, régi, maszatol. A téli szélvédőmosó nem véletlenül kapta a nevét, a nyári sokkal nagyobb hatásfokkal veszi fel a versenyt a bogarakkal, szúnyogokkal és poros utakkal.

4. Hogy áll az akkumulátor?

Leginkább az utcán tartott autóknál érdemes a téli szezon után is megvizsgálni az akkumulátort. Árulkodó jel, ha döcögős a hidegindítás, ha pedig olykor lemerül az akksi, nincs miről beszélni, cserélni kell. Sokan gondolják, hogy drága alkatrészről van szó, pedig az átlagos autók esetében nem beszélhetünk kiemelkedően magas tételről. Ha már lemerült az akksi, mindig legyen az autóban bikakábel, lemerülés után ezzel tudjuk ugyanis újraindítani ezt a fontos alkatrészt, amíg lehet még bele életet lehelni.

5. Légszűrő, olajszűrő

olajszűrőcsere
Fotó: Susan Wilkinson/ Unsplash

Bár a legtöbben ezt inkább a télre való felkészülés során teszik meg, ha valamiért kimaradt, érdemes most elintézni. A légszűrő hajlamos az eltömődésre, leginkább természetesen a sokat hajtott gépek esetében. Az olajszűrőt és az olajat a legtöbb gondos tulajdonos együtt cseréli, mindegyik tételnél fontos az alaposság.

Mint látható, az autó tavaszra való felkészítése gyakorlatilag a saját biztonságunk érdekében végzett művelet, amiben az Alkatreszek.hu segítségével biztos partnerre találunk.

Nem érdemes megspórolni sem az időt, sem a pénzt, sem pedig az energiát ezekkel kapcsolatban, különben kocsink nem tudja garantálni, hogy oltalmaz bennünket.

Támogatott tartalom

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •