audi rs 4 avent kezdő
Álló helyzetből 4,1 másodperc alatt gyorsít fel 100 km/óra sebességre

“Számunkra ez a nagy teljesítményű kombi 25 éves történetünk egyik legjobb ötlete” – ezt az Audi Sport GmbH ügyvezető igazgatója nyilatkozta, aki azt is kiemelte: az Audi RS 4 Avant hosszú ideje legkelendőbb modelljük. A finomhangolás után év végén saját szemünkkel is megcsodálhatjuk: orr részének megújult formavilága és a sportos belső tér kiemeli az atletikus karakterét. Nézzük, mi mindent tud még!

Letisztult látvány, sportos hangélmény

Az új RS 4 Avant orr részét teljesen újraalkották. A Singleframe hűtőrács szélesebb és laposabb az alapmodellhez képest. Ezt az autót is azzal a fényes fekete, háromdimenziós méhsejt mintázatú rácsozattal szerelték, ami az RS sorozat sajátja. A LED fényszórók is új formát kaptak, a mellettük elhelyezett fényes fekete dizájnelemek pedig tovább erősítik a szélesség érzetét. A kerékjárati ívek és azok domborulatai mind az első, mind a hátsó kerekeknél 30 milliméterrel szélesebbek, mint az Audi A4 Avant modell esetében. Az RS specifikus tető légterelő, a diffúzorbetét és az RS kipufogórendszer króm végcsövei még jellegzetesebb megjelenést biztosítanak a megújult modell számára. Az opcionálisan választható, fekete kipufogóvégződésű RS sport kipufogó rendszer pedig különösen sportos hangélményt kínál. A vezető az Audi drive select menetdinamikai szabályozórendszeren keresztül állíthatja be, hogy éppen a sportos vagy a visszafogottabb hangzásra szavaz.

RS 4 Avant tango red
Metálfényű Tango Red színben tündököl a modell

Megnőtt az RS 4 Avant végsebessége

Az RS 4 Avant álló helyzetből mindössze 4,1 másodperc alatt gyorsít fel 100 km/óra sebességre. A TFSI motor súlya mindössze 182 kilogramm, ez kedvezően hat a modell saját tömegére és a tengelyenkénti súlyelosztásra. Az RS Dinamika csomaggal a modell elektronikusan szabályozott végsebessége 250 km/óra sebességről 280 km/órára nőtt. Mindössze 9,2 liter üzemanyagra van szüksége 100 kilométerenként: ez az elődmodellhez képest 17 százalékos csökkenés a fogyasztást illetően.

rs 4 avent kipufogó
A fekete kipufogóvégződésű RS sport kipufogó rendszer különösen sportos hangélményt kínál

Sportos hangolás: a futómű

A futómű felépítését elől és hátul egyaránt ötkaros felfüggesztésekkel oldották meg, amely optimálisan veszi fel a hossz- és oldalirányú erőket. A vezető három fokozatban változtathatja a lengéscsillapítás jellegét, személyre szabva ezzel a vezetési élményt. Az RS modellekre jellemző dinamikus kormányzás választható elemként érhető el az alapfelszereltségben szereplő elektromechanikus kormányzáson felül. A vezetőnek lehetősége nyílik személyre szabott vezetési élményének létrehozására az alapfelszereltséghez tartozó Audi drive select menetdinamikai szabályzórendszer segítségével. Ehhez öt menetprofil áll rendelkezésére: comfort, auto, dynamic valamint az egyénileg konfigurálható RS-specifikus RS1 és RS2 üzemmódok.

rs 4 avent futómű
Személyre szabott vezetési élmény az Audival

Hálózatba kapcsolt vezetőfülke: az RS 4 Avant belső tere

Belterét a fekete szín határozza meg, LED irányfények emelik ki az ajtók formáját és a középkonzolt. A műszerfal vízszintes vonalvezetésével a tágasság érzetét kelti. Kérésre az RS dizájn csomag részeként a logó megjelenésével további színeket vihetünk a belső térbe. A kormánykerék, a sebességváltó és a térdtámasz mind vörös kontrasztárnyalatú díszvarrásokkal készült Alcantara bevonatot kaptak. Az MMI 10,1 col átmérőjű érintőképernyője a műszerfal közepén, enyhén a vezető felé fordítva kapott helyet, nagyfelbontású grafikus animációval rendelkezik. Az új, alumíniumból készült sebességváltó-kapcsolóbillentyűk lényegesen nagyobbak lettek.

Audi Avent cockpit
Audi RS 4 Avant cockpit

Sokoldalú: a felszereltség

A csomagtér kapacitása 495 liter, amely a hátsó ülések lehajtásával és a teljes csomagtér tetőig való kihasználásával egészen 1 495 literig növelhető. A csomagtér ajtajának és csomagtér borításának működtetése alapfelszereltségként elektromosan történik, kívánságra pedig a lábmozdulat-vezérlés, mint a csomagtér nyitásának és zárásának módja is rendelkezésre áll. Kívánságra több, mint 30 vezetéstámogató rendszer teszi teljessé a nagyteljesítményű Avant sokoldalú karakterét. Nyolcféle fényezésből lehet választani, köztük az újdonság Turbo-kék illetve az új metálfényű Tango vörös árnyalatokból, de elérhető a gyöngyházfényű Nogaro kék.

Ragyogó színek audi avent
Gyönyörű színekben érkezik a finomhangolt modell

Az Auditól elektromobilitási offenzívára számíthatunk a következő években. Az első tisztán elektromos városi terepjáró, az e-tron kupé változata 2020-ban kerülhet a piacra. És még az idén megjelenik a Q5, a Q7, az A6, az A7 és az A8 modell plug-in hibrid változata.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •