ŠKODA citymove
Pár koppintás, és összeáll a lehető legelőnyösebb útvonal; fotó: ŠKODA

Zsúfolt utcák, tömött parkolóházak, hosszadalmas várakozás… Mindannyian ismerjük azt az érzést, amikor a dugóban araszolva fogjuk a fejünket, és arra gondolunk: inkább mentem volna busszal… Európa nagyvárosaiban ez állandó probléma, ám a prágai közlekedők örülhetnek: a ŠKODA Citymove appja hatékonyan segít dönteni, érdemesebb-e inkább otthon hagyni az autót.

Megadja a legelőnyösebb útvonalat

A ŠKODA AUTO DigiLab fejlesztésében készült új Citymove App használatával az autóbusz, a villamos, a metró, a kerékpárkölcsönzés, a taxi és a ride-hailing egyfajta „clever” mobilitási együttessé állhat össze. A felhasználók egyszerű ujjmozdulatokkal választhatják ki, foglalhatják le és fizethetik ki a megfelelő közlekedési eszközöket. Így összeáll a lehető legelőnyösebb útvonal. Egyszerű és hatékony parkolás Prága belvárosában – ezt is ígéri az új Citymove App. Az autósok kereshetnek vele parkolóhelyeket, illetve parkolási zónákat. A díjakat pedig mobiltelefonjukon keresztül hitelkártyájukkal rendezhetik.

skoda citymove 2
Már a reggeli kávé mellett megszülethet a döntés: autóval vágjunk neki a napnak, vagy anélkül; fotó: Pixabay/FirmBee

Ingyenes a ŠKODA Citymove App

Az alkalmazás sikeres kísérleti időszakot követően már díjmentesen rendelkezésre áll a prágai közlekedéshez. Az Android és iOS operációs rendszerekre történő letöltést követően csupán egy felhasználói fiók szükséges az összes szolgáltatás igénybevételéhez. Az elektromos kerékpárok közvetlenül a megadott hitelkártyával, a taxik pedig az autóban fizethetők, míg a helyi közlekedés SMS-jegyei a telefonszámlán számolhatók el.

A városi közlekedés hatékonyabbá tétele sok márkának és településnek feladja a leckét, de egyre-másra születnek izgalmas megoldások. Bécs például a gyalogosoknak kedvez azzal, hogy okos közlekedési lámpákat telepít, amelyek segítségével gombnyomás és várakozás nélkül, szinte azonnal kelhetnek át a zebrán. Az Audi Traffic Light Information nevű szolgáltatása pedig segít, hogy az autós elérje a zöldhullámot útja során.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •