Törő Zsanett
Törő Zsanett

Tizenkét éve van jogosítványa, imád vezetni, öt éve amatőr autóversenyző. Mivel itthon külön női kategória nincs auto- és rallycrossban, ezért évről évre a férfiakkal száll harcba a versenypályán a 29 éves Törő Zsanett. Magyar Kupa kategóriában jelenleg ő az egyedüli női autóversenyző.

Családban marad

Édesapám régen versenyzett rallycrossban. Itt állt az udvarban a versenyautója. Egy napon megkérdeztem tőle, mi lenne, ha neki állnék én is versenyezni. Szerencsére nem tiltakozott – emlékszik vissza Zsani. – Azóta is apukámmal ketten szervizeljük az autómat, néha a barátok is besegítenek. A családban mindenki örült, mikor belevágtam, maximálisan támogatnak, de nagyon féltenek. Édesapám, a nővérem és a párja is minden versenyre elkísér.”

noi autóversenyző törő zsanett
A bukósisak kötelező

„Sokan nagyon veszélyes sportnak tartják az autóversenyzést, a rallycrosst különösen. De az autót az előírásoknak megfelelően kell megépíteni, ezért védelmet nyújtanak a bukócsövek és a homológ ruházat is, valamint a bukósisak és a hans (fej és nyakvédő) is. Természetesen van rizikófaktora, leginkább a bizonytalanság, sosem tudni mikor mi fog történni. Mivel többen megyünk egyszerre a pályán, kiszámíthatatlan a futam lefolyása, különösen a Joker-körnél.”

A Joker-kört tartalmazó versenyeknél a pálya eredeti nyomvonalát egy alternatív szakasszal is kiegészítik, amin minden versenyzőnek legalább egyszer végig kell mennie a futamok során. Azt mindenki maga döntheti el, melyik körében teljesíti ezt a plusz szakaszt. „Szerencsére nekem eddig még nem volt igazán veszélyes pillanatom. Egyszer a rajt után felnyílt a motorháztető, nem sok mindent láttam, de így is végigmentem” – meséli Zsani.

A következő oldalon tovább olvashatod Zsani történetét.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
1
2