testverek nagycsalados auto vasarlas
A harmadik baba esetén már a várandósság 12. hetében is lehet igényelni a támogatást (fotó: Pixabay.com)

Sok nagycsaládos számára hatékony segítséget jelent a gépkocsiszerzési támogatás, mely segítséget nyújt a megfelelő befogadóképességű személygépkocsi megvásárlásához, vagy tulajdonjoga zártvégű pénzügyi lízingszerződés útján történő megszerzéséhez. A szerzési támogatás mértéke a nagycsaládos autó esetén 2 500 000 forint, de legfeljebb a megszerzés időpontjában érvényes bruttó vételár 50 százaléka.

A támogatás igénylése során azonban számos kérdés merülhet fel az igénylőben. Ezek közül kettőre válaszolunk most.

1. Jár a támogatás, ha Ausztriából kapom a családi pótlékot?

Felmerül a kérdés, hogy mi történik akkor, ha például egy nagycsaládos, habár bejelentett lakó-tartózkodási hellyel rendelkezik Magyarország területén, de a családi pótlékot az osztrák állam folyósítja részére, vajon jogosultak lesznek-e a támogatásra. A jó hír az, hogy igen, ugyanis a nagycsaládosok személygépkocsi-szerzési támogatásáról szóló 45/2019. (III. 12.) Korm. rendelet a szerzési támogatásra való jogosultságnál az alábbiakat írja elő feltételként:

 • az igénylő „B” kategóriára érvényesített vezetői engedéllyel rendelkezzen,
 • és ne álljon e kategória tekintetében járművezetéstől eltiltó jogerős bírói ítélet vagy szabálysértési határozat hatálya alatt,
 • továbbá az adóhatóságnál ne legyen nyilvántartott köztartozása,
 • nem állhat bűncselekmény elkövetése miatt büntetés hatálya alatt,
 • és Magyarország területén bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkezik.

Ez alapján amennyiben a családnak Magyarország területén van bejelentett lakó- vagy tartózkodási helye, a gépkocsi szerzési támogatásra jogosult lehet függetlenül attól, hogy egy másik államtól kapja a családi pótlékot. Ez esetben viszont fontos, hogy igazolást kell kérni a családi pótlékot folyósító államtól arról, hogy hány gyermek után és milyen összegű családi pótlékot kapnak.

2. Összevonható a fogyatékkal élő gyermekem után járó támogatás a nagycsaládos autó vásárlására járó támogatással?

Az említettek mellett érdemes azt is megvizsgálni, hogy vajon a nagycsaládosokat megillető gépjármű szerzési támogatás összevonható-e egyéb gépjármű szerzési támogatással. Példának okáért, ha egy háromgyerekes családban az egyik gyermek fogyatékkal élő, kérdés, hogy az őt megillető személygépkocsi szerzési támogatás összevonható-e a nagycsaládosokat megillető gépkocsi szerzési támogatással. Ennek kapcsán fontos tisztázni, hogy sem a nagycsaládosok személygépkocsi-szerzési támogatásáról szóló 45/2019. (III. 12.) Korm. rendelet, sem a súlyos mozgáskorlátozott személyek közlekedési kedvezményeiről szóló 102/2011. (VI. 29.) Korm. rendelet nem tiltják a két kedvezmény összevonását, ennélfogva erre lehetősége van azon nagycsaládosoknak, akiknek fogyatékkal élő gyermekük van.

A fentiekhez hasonló speciális esetekben egyedileg meg kell vizsgálni, hogy a hatályban lévő jogi szabályozás milyen lehetőségeket biztosít, illetve segítségként érdemes lehet a Magyar Államkincstár Családtámogatási ellátások folyósításával foglalkozó osztályánál érdeklődni.

A szerkesztőségünkbe érkezett két kérdésre dr. Fekete Klaudia, a D.A.S. Jogszerviz jogásza válaszolt. Kérdéseiteket várjuk továbbra is az info@drivemebaby.hu címre.

A nagycsaládos autóvásárlási támogatásról korábban írt cikkünkben összefoglaltuk az igényléshez szükséges információkat. Egy másik összeállításunkban10 hétüléses autót ajánlunk a családoknak. Ebben a cikkünkben pedig az 5 legnépszerűbb hétüléses modellt mutatjuk meg.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •