csaladi autovasarlasi tamogatas
Megindult az áradat az autókért, de nem kell rohanni, 2022 év végéig van lehetőség a támogatásra (fotó: 123RF)

Július 1-je óta érhető el a nagycsaládos autóvásárlási támogatás. Eddig közel hatezren igényelték. Sokan azonban még mindig nem tudják, hogy jogosultak-e rá. Ha pedig jogosultak, akkor nincsenek tisztában a pontos feltételekkel. Sok a bizonytalanság és a kérdés, hogy mit és hogyan kell és lehet csinálni, hogy valóban jól járjon a család. A legfontosabb tudnivalók összegyűjtésében Várkonyi Gábor autószakértő segített nekünk.

Alaptudnivalók a nagycsaládosok autóvásárlási programjáról

Mennyit? A támogatás összege bruttó 2,5 millió forint, ami maximum az autó árának a fele lehet. Vagyis ha bruttó 4 millió forintba kerül az autó, akkor csak maximum bruttó 2 millió forint támogatás igényelhető.

Kik? A támogatást olyan nagycsaládosok kérhetik, akik legalább 3 gyermek után jogosultak családi pótlékra. Egyedülálló szülő is igénybe veheti a támogatást. Az a várandós anya, akinek már két gyermeke van (vagy ikerterhesség esetén egy), és a születendő magzat már 12 hetes, szintén jogosult a támogatásra. Fogyatékkal élő gyermek nevelése esetén az akár már felnőtt gyermek is feljogosítja a családot a támogatásra.

várandós nő_nagycsalados autovasarlasi tamogatas
A születendő baba után is igényelhető a nagycsaládos autóvásárlási támogatás (fotó: Pexels)

Nem feltétele a támogatásnak a házasság, nincs életkori vagy jövedelmi határ. A kérelmezőnek nem lehet az állami hatóságnál nyilvántartott tartozása, illetve nem állhat bűncselekmény elkövetése miatt büntetés hatálya alatt, és büntetlen előéletűnek kell lennie. Az igénylőnek vagy házastársának/élettársának „B” kategóriás jogosítvánnyal kell rendelkeznie.

Mettől meddig? A támogatási kérelem benyújtására 2019. július 1-je és 2022. december 31-e között van lehetőség.

Milyen autóra? Legalább 7 személyes új vagy maximum egy éve üzembe helyezett,  2000 km-nél kevesebbet futott személygépkocsira. Ez utóbbi gyakorlatilag a kereskedések tesztautóit foglalja magába, melyek kedvezőbb áron érhetők el, mint az új autók. Az árra vonatkozóan nincs megkötés, 5 millió forint alatti autó esetén az ár fele jár. Az elektromos autókra járó, maximum 1,5 millió forintos támogatást is össze lehet vonni a nagycsaládos kedvezménnyel.

Dacia Lodgy_nagycsalados autovasarlasi tamogatas
Dacia Lodgy – a legolcsóbb nagycsaládos autó jelenleg a piacon

Hogyan? Az igényléshez támogatási kérelmet kell benyújtani a Magyar Államkincstárhoz személyesen, levélben vagy elektronikusan, de beadható a kormányablakoknál is. A kérelmet a Kincstár honlapján megtalálható formanyomtatványon, valamint a csatolandó magánokiratok kitöltésével és aláírásával lehet benyújtani. Ehhez másolatban csatolni kell, vagy be kell mutatni a személyazonosságot igazoló dokumentumot (elsősorban jogosítvány, személyi igazolvány, útlevél). Az eljárás illeték- és költségmentes.

A kérelmet 30 nap alatt bírálják el. A postán kézhez kapott határozat után hat hónapon belül valamelyik szülőnek meg kell kötnie az adásvételi szerződést a családi autóra. A kereskedés az Államkincstártól kapja meg a pénzt, az igénylőnek a fennmaradó összeget kell kifizetnie. Az autókat hitellel és lízingszerződéssel is meg lehet vásárolni.

Egyéb tudnivalók: A nagycsaládos autóvásárlási támogatás egyszer igényelhető. Az autót 3 évig nem szabad eladni vagy átalakítani. Ezenfelül az autón a kereskedőnek el kell helyeznie egy „Családbarát Magyarország” matricát, melyet szintén 3 évig rajta kell hagyni a kocsin.

Három gyerekem van, mégsem kapok támogatást

A családi pótlékra már nem jogosult gyerekekkel nem számolhat a család az igényléskor. Ez a gyakorlatban többek között azt jelenti, hogy nem jár támogatás akkor, ha a legidősebb gyerek már nem tanul köznevelési intézményben, 20. életévét már betöltötte, nem lakik a szülővel egy háztartásban vagy már rendszeres jövedelemmel rendelkezik.

gyerekek
Nagycsaládos autóvásárlási támogatás: a gyerekek után járó családi pótlék az alapkritérium (fotó: Pexels)

A családi pótlék legfeljebb annak a tanévnek az utolsó napjáig jár, amelyben a gyerek 20. életévét (sajátos nevelési igényű tanuló esetén 23. életévét) betölti. Az OKJ-s képzések esetén pedig csak akkor jár családi pótlék, ha a képzés iskolai rendszerű szakképzés keretében történik. A nagycsaládos autóvásárlási támogatás csak és kizárólag családi pótlékra jogosult gyerekek után vehető fel.

Az állam ad 2,5 milliót, honnan lehet meg a fennmaradó összeg?

Amennyiben megvan a pozitív elbírálás, az államkincstár részéről még 6 hónap áll a család rendelkezésére, hogy elindítsa az autóvásárlást. A legfőbb kérdés a kiválasztott autó típusa után, hogy honnan lesz meg a fennmaradó összeg és milyen konstrukcióban lehet azt kifizetni. A kereskedés közvetlenül az Államkincstártól kapja meg a támogatási összeget, azaz az igénylőnek a fennmaradó részt kell kifizetni. Az autókat általános adás-vétellel, hitellel és lízingszerződéssel is meg lehet vásárolni.

A gépjárműhitel fedezetéül maga az autó szolgál. A hitel összegének és futamidejének megválasztásánál fontos arra is figyelni, hogy az autó piaci értéke lehetőleg lefedje a tartozás aktuális mértékét. A kereskedések mellett a bankok és pénzintézetek, lízingcégek ajánlatait is mindenképpen érdemes átnézni. A vásárláshoz használt autó beszámítható.

autóvásárlás
Alapos mérlegelés és utánajárás szükséges a végső döntéshez (Fotó: Pexels)

Milyen költségekkel számolhat még, aki belevág?

Az autó árán felül mindenképpen számolni kell a vásárlónak a vagyonszerzési illeték, a regisztrációs adó, valamint a forgalomba helyezés egyéb költségeivel. Emellett érdemes egy általános üzembentartási kalkulációt is végezni a vásárlás előtt, hiszen hitel esetén a havi törlesztő/lízing költségeket ez is jelentősen megdobhatja. A kötelező biztosítás és a támogatás feltételeként előírt három éves CASCO összege szintén plusz költség – a kedvezményezettnek részben az államot kell megjelölni. Egyes kereskedések előleget is kérhetnek az új autóra.

Milyen esetben kell visszafizetni a támogatást?

Egyrészt akkor, ha a kérelemben feltüntetett adatok, illetve nyilatkozatok a valóságnak nem felelnek meg. Ha a család mégis értékesíti az autót a három éves időkorlát alatt. Akkor is, ha három év alatt a házasság, élettársi kapcsolat felbomlik és a gyerekek elhelyezését követően nem számít már nagycsaládosnak a kérelmező (mert például az egyik szülőhöz kettő gyerek kerül, a másikhoz egy). Ám ha a kérelmezőnél marad mind a három, vagy több gyerek, akkor nem kell visszafizeti a támogatást.

Akkor sem kell visszafizetni a megítélt összeget, ha mégsem születik meg a baba, vagy nem élve születik meg a gyermek. És abban az esetben sem kell visszaadni, ha az egyik gyermek halála miatt már nem nagycsalád többé a család.

Örökbefogadott gyerekek után is jár a támogatás, de ha az adásvételi-/lízingszerődés megkötését követően az örökbefogadást két éven belül felmondják, akkor szintén vissza kell fizetni az összeget. Az állam minden esetben késedelmi kamatot számol fel a visszafizetéskor. A visszafizetésre 12 hónapos halasztást lehet kérni, vagy 36 hónapos részletfizetési lehetőséget igényelhetünk.

A támogatással megvásárolható nagycsaládos autómodellekről részletesebb ismertetőt ebben a cikkünkben olvashatsz!

A témával folyamatosan foglalkozunk az oldalunkon: a friss hírekért, hasznos összeállításokért, tanácsokért, tippekért kövessétek továbbra is a Drive Me Baby-t itt és a Facebookon is!
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •