nagycsaládos autó
Fotó: Auto Mart Blog

Egyterűt, szabadidő autót és kisbuszt is vehetnek július 1-jétől állami támogatásból a nagycsaládosok. A gyártók is komolyan veszik a lehetőséget, extra kedvezményeket kínálnak a nagycsaládos autó vásárlásához. Július végéig már több ezren igényelték a támogatást. Mi pedig most mutatunk 10 modellt, ami szóba jöhet családi autónak! A cikk végén az igénylési feltételeket is összefoglaltuk röviden.

1. Dacia Lodgy

Az akcióterv bejelentésekor egyértelműen hatalmas sikert jósoltak neki. A legolcsóbb nagycsaládos autó jelenleg a piacon, ami megfelel a követelményeknek. Extra kedvezmény nem várható rá, de még így is olyan alacsony az ára a többi szóba jöhető modellhez képest, hogy nem is lehet felvenni rá a teljes támogatási összeget.

Dacia Lodgy
Dacia Lodgy – a legolcsóbb nagycsaládos autó jelenleg a piacon

Kicsivel több mint 1,7 millió forintért vihető haza a 7 üléses autó alapváltozata a családtámogatási kedvezménnyel. Tágas utastér, dönthető ülések, nagyméretű lámpák, praktikus tárolórekeszek, biztonsági funkciók. Ezt nyújtja ez a városi egyterű leendő tulajdonosának. Mi is teszteltül, olvasd el róla készült cikkünket!

2. Fiat Dobló

Szintén népszerű lehet a nagycsaládosok körében, elsősorban az ára miatt. Kedvezményt is kínál rá a Fiat és mivel alapára sem éri el a támogatási maximum küszöbét, így szintén nem vehető fel rá a maximális 2,5 millió forint. Az ára azonban így is kedvező, már 2,4 millió forinttól megvásárolható. Minimum 790 literes csomagtartó, nagyméretű oldalablakok, összetéveszthetetlen dizájn jellemzi a Doblót. Létezik belőle magastetős változat is, aminek 27 cm-rel nagyobb a belmagassága a standard változatnál.

Fiat Doblo nagycsalados auto
Fiat Dobló – magastetős változat

3. Opel Combo Life

A gyártói kedvezménnyel és az állami támogatással indulóára 3,08 millió forint. Igazi kis családi furgon okos megoldásokkal és praktikus tároló rekeszekkel. Biztonsági rendszer, automatikus vészfékezés, 180 fokos tolatókamera. Kétféle hosszúsággal is rendelhető. Olyan praktikus családi kiegészítőket ajánlanak még hozzá, mint a csomagháló, tálcaasztal, vagy a tetődoboz. Bár nem nagycsaládos modell az Opel Combo Cargo, de mivel a modellcsaládba tartozik, így ezt is ajánljuk, ha éppen vállalkozásotokhoz kerestek furgont.

Opel Combo
Opel Combo Life

4. Renault Grand Scenic

Egyelőre extra kedvezményekről nincs hír, de még várható, hogy előrukkol valamivel a francia gyártó is. Pedig igazán dögös kis egyterűhöz juthat, aki a Grand Scenicet választja, a kor elvárásainak megfelelően szintén tele innovatív megoldásokkal. Csúsztatható középkonzol, gombnyomással lehajtható ülések, sávelhagyásra figyelmeztető, gyalogosérzékelővel ellátott aktív vészfékező, valamint fáradtságfigyelő rendszerek. Az autó külső és belső dizájnja egyaránt megfogott minket. Ez az igazán stílusos hétüléses 4,3 millió forinttól vihető haza.

Grand Scenic nagycsalados auto
Renault Grand Scenic – masszív családi egyterű

5. Skoda Kodiaq

A Skoda honlapján már külön aloldalon hirdeti az állami támogatással megvásárolható Kodiaqokat. Alapára így 5,53 millió forint. Kínálnak extra kedvezményeket, illetve két modellhez – Ambition és Style – 6100 forintért egy több mint 600 ezer forint értékű „nagycsaládos” kiegészítő csomag is választható. Ebben van tablettartó, miniszemetes, eletronikus gyerekzár, hátsó ablaki napfényrolók, proaktív utasvédelmi rendszer. Ára és felszereltsége alapján a nagycsaládosok SUV-ja lehet a Kodiaq.

Skoda Kodiaq
Skoda Kodiaq – ideális nagycsaládos SUV a csehektől

6. Citroën Grand C4 Space Tourer

A Citroënek közül a Berlingo a legolcsóbb autó, amire igénybe vehető a támogatás. Listánkban mégis inkább a kicsit gazdagabb felszereltségű Grand C4-et emeljük ki, ami már 3,7 millió forinttól megvásárolható. Ezért az árért a második sorban három teljes értékű különálló ülést kap a vevő, ami a gyerekülések rögzítésénél fontos szempont szokott lenni.

Citroen Grand Space nagycsalados auto
Citroen GrandC4 Space Tourer

Jár még hozzá panoráma-szélvédő, automata klíma és a legújabb generációs okostelefonokéhoz hasonló érintőképernyős kijelző. A családi egyterű hétszemélyes autóktól megszokott variálható belső teret kínál.

7. Volkswagen Touran

Nyolcmillió forint feletti alapárával nem a legolcsóbb hétszemélyes Volkswagen, de a támogatással és a gyártói kedvezményekkel akár 4 millió forinttal kevesebbért is elvihető (2,5 millió forint állami támogatás plusz 1,5 millió forint gyártói kedvezmény). A nagyméretű üvegfelületeknek köszönhetően az utastér világos.  A második és harmadik sorban is minden ülés ISOFIX-es, ezzel akár öt gyerekülés is könnyen elhelyezhető. Olyan modern vezetőtámogató rendszerek rendelhetők hozzá, mint például a Side Assist, mely sávváltásnál ügyel a holttérben esetleg megbúvó forgalomra. Alapára a támogatással és kedvezményekkel együtt 4,25 millió forint.

VW touran
Volkswagen Touran – kategóriájának egyik legjobbja lehet

8. Kia Sorento

Benzines, automata változata 5,99 millió forinttól indul a támogatással és a gyártói kedvezményekkel. Ezért az árért egy modern technológiával felszerelt, prémium belső teret kínáló hétszemélyes és igazán vagány japán autót vihetünk haza. Okosmegoldásokból itt sincs hiány: a négy kamerával dolgozó Around-View Monitor a jármű környékét mutató teljes kameraképpel segíti a parkolást. A Smart Power  rendszer pedig a csomagtérajtó kezelését könnyíti meg. Mellette szólhat még a 7 éves (150 ezer kilométeres) KIA gyártói garancia, valamint hatalmas csomagtere.

Kia Sorento
Kia Sorento – tökéletes nagycsaládos autó lehet belőle

9. Mercedes Benz Vito

A kisbusz kategória versenyzője ez a nagycsaládos autó. Támogatással, kedvezménnyel 7,05 millió forinttól hazavihető a Vito Tourer automata váltós, 136 lóerős dízel változata. Kényelmes nagy autó, ideális olyan családoknak, akik sokat és hosszan utaznak. Komfortülések, félautomata klíma, elektromechanikus kormány, aktív parkolás asszisztens, tárolórekeszekkel felszerelt középkonzol, tárolóhálók az üléseken.

Mercedes Vito Tourer
Mercedes Vito Tourer – a család kisbusza

10. Lexus RX

A lista végére beválasztottunk egy luxusautót is. A prémium kategóriás SUV-hoz most luxuskedvezménnyel juthatnak hozzá a nagycsaládosok. A hétüléses hibrid Lexus RX 450h L a 2,5 millós állami támogatáson felül 2,8 millió forintos gyártói kedvezmény jár. Összkerékmeghajtás, öt csillagos biztonsági rendszer, extraként rendelhető gyári napfénytető. Az ikonikus crossovert 17,34 millió forinttól lehet megvásárolni a program keretében.

Lexus RX
Lexus RX 450h L – a luxus nagycsaládos autó

A nagycsaládosok autóvásárlási programjáról

Mennyit? A támogatás összege bruttó 2,5 M Ft, ami maximum az autó árának a fele lehet.

Kik? A támogatást olyan nagycsaládosok kérhetik, akik legalább 3 gyermek után jogosultak családi pótlékra. Egyedülálló szülő is igénybe veheti a támogatást. Az a várandós anya, akinek már két gyermeke van (vagy ikerterhesség esetén egy), és a születendő magzat már 12 hetes, szintén jogosult a támogatásra.

Mettől meddig? A támogatási kérelem benyújtására 2019. július 1-je és 2022. december 31-e között van lehetőség.

Milyen autóra? Legalább 7 személyes új személygépkocsira. Az árra vonatkozóan nincs megkötés, 5 millió forint alatti autó esetén az ár fele jár. A maximum 1,5 millió forintos elektromos autókra járó támogatást is össze lehet vonni a nagycsaládos kedvezménnyel.

Hogyan? Az igényléshez támogatási kérelmet kell benyújtani a Magyar Államkincstárhoz vagy a kormányablakokba. A kézhez kapott határozat után hat hónapon belül valamelyik szülőnek meg kell kötnie az adásvételi szerződést. A kereskedés az Államkincstártól kapja meg a pénzt, az igénylőnek a fennmaradó összeget kell kifizetni. Az autókat hitellel és lízingszerződéssel is meg lehet vásárolni.

Egyéb tudnivalók: A támogatás egyszer igényelhető. Az autót 3 évig nem szabad eladni vagy átalakítani. Ezenfelül az autón a kereskedőnek el kell helyeznie egy „Családbarát Magyarország” matricát, melyet szintén 3 évig rajta kell hagyni az autón.

Az igénylés feltételeiről és buktatóiról részletesebben ebben a cikkünkben írunk. Továbbá a Drive Me Baby oldalon folyamatosan foglalkozni fogunk a témával, többek között ezért is érdemes minket követni itt és a Facebook-oldalunkon is.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •