Opel Combo méhészetben használt kishaszonjármű
A Jade fehér fényezés szépen kiemeli a Combo kompakt formáját

A Balatonedericsen élő Ági és férje egy kisebb gazdaságot vezetnek, zöldséget termesztenek, állatokat tartanak. Mindezek mellett a család méhészkedik is, amihez elengedhetetlen, hogy Ági is tudjon kishaszonjárművet vezetni. Az évek során többféle modell megfordult a kezei között, most éppen egy 102 lóerős, 1.5-ös, turbo dízel Opel Combo Cargót vezet.

Méhek és kecske az Opel Combo Cargóban

Ági és férje egyelőre hobbiként méhészkedik, elsősorban maguknak, a nagyobb családnak és néha ajándékba készítenek mézet. Ám így is évente több száz üveggel termelnek a méheik segítségével. “Több tucat méhcsaládunk van, akiket mindig oda költöztetünk, ahol éppen virágzás van. Meg kell keresni azokat a területeket, ahol 3 kilométeres körzetben virágzik az akác, a gesztenye, vagy éppen a napraforgó, és oda szállítjuk a kaptárakat. Az Opel Combo Cargóba beférnek a kaptárak, amelyeket jól tudok rögzíteni a rakodótér padlójában lévő kampókba. De nemcsak a kaptárakat tudom könnyen szállítani a kishaszongépjárművel, hanem az eszközöket, a védőruházatot, a műanyag tartályokat is, amikben a méhek őszi etetéséhez szükséges cukros vizet tároljuk” – meséli Ági.

Opel Combo Cargo rakodótérbe ládák pakolása
A hátsó ajtók akár 180 fokban, az autó teljes síkjában is kinyithatók

Az Opel Combo rakodóterébe könnyen be tud pakolni a család, a jobb oldalsó tolóajtót használva ugyanis nem kell minden esetben hátulról bemászni az autóba. Az is nagy előny, hogy nem csúszós a padlója, amelyet ráadásul könnyen lehet tisztítani. “Előfordult már, hogy kecskét szállítottam benne, mivel a nőstény kecskéinkhez hoztunk el egy bakot. Őt is ügyesen ki tudtam kötni, ám útközben a kecske a Combóban végezte el a dolgát, így utána alaposan ki kellett takarítanom. De pikk-pakk kész lettem vele!”

Könnyű kormányozni, földúton is megállja a helyét

Az Opel kishaszonjármű előnyeként említette Ági, hogy számára igen praktikus, hogy az utastér el van választva a raktértől. Mert ha például az egyik kaptár véletlenül nincs rendesen lezárva, vagy zötykölődik a jármű az úton, akkor kinyílhat a kaptár. A válaszfalnak köszönhetően azonban a méhek nem tudnak a vezető nyakába repülni.

opel combo utastér műszerfal
A vezető- és utasülés nemcsak több irányban állíthatók, hanem fűthetők is

“Annak is örülök, hogy zárt a rakodótér, és kívülről nem lehet látni, hogy éppen mit szállítok. Hiszen voltak már benne értékes dolgok is. Mivel van egy kis szőlőnk, de nincsen présünk és darálónk, hogy mustot készíthessünk belőle, így azokat kölcsön kértük a szüleimtől, és az Opel Combóval szállítottuk el hozzánk. Bár egyelőre csak magunknak termesztjük a szőlőt, de ha értékesíteni szeretnénk, akkor az autó erre is alkalmas lenne. Jól meg lehetne ugyanis pakolni a Combót a szőlővel teli ládákkal.”

opel combo cargo rakodótér
Akár 1000 kilogramm súlyú rakományt is szállíthatunk a Combo Cargóban

Ági életmódjából fakadóan gyakori, hogy nehezen megközelíthető helyeket is el kell érnie. Az Opel Combo Cargóval azonban ez sem jelent neki akadályt. “Sokszor földúton kell mennem, hogy le tudjam tenni a kaptárakat. A Combónak azonban ez meg sem kottyan. Könnyű kormányozni, nagyon szeretem a szervó kormányát. És bár a zárt válaszfal miatt nem látok ki hátra a visszapillantó tükörben, de olyan gyönyörűen íveltek a hatalmas oldaltükrei, hogy a kettőt együttesen használva szépen belátom, mi van a jármű mögött.”

Nőként az Opel Combo volánja mögött

Egyelőre viszonylag kevés olyan nőt látni, aki kishaszonjárművet vezet, akár alkalomszerűen, akár napi rendszerességgel. Pedig rengeteg nő irányít vállalkozást, vagy dolgozik a családi vállalkozásban, ahol bármikor jól jönne egy kishaszonjármű. Legyen szó például kertészetről, kávézóról, pékségről, vagy családi napköziről – mindig akad valami vagy valaki, akit/amit szállítani kell.

Opel Combo női vállalkozó
Vezető oldali légzsák és deréktámasz, elektromos ablakemelő, Radio Infotainment Rendszer teszi kényelmessé a Combo vezetését

Ági szerint egy nő is könnyen meg tudja tanulni az Opel Combo, vagy bármilyen más típusú kishaszonjármű vezetését. Amihez nem is kell más, csak egy B kategóriás jogosítvány. “Élvezem, hogy nem kell a férjemre várnom, hogy elszállítsa a kaptárakat, vagy mondjuk hazahozza a barkácsáruházban vásárolt kerti bútorokat. Fogom a Combót, és elintézem én. Szerintem nem sokkal nagyobb, mint egy termetes SUV. Igaz, meg kell szokni a méreteit, meg hogy esetleg nem látok ki hátra belőle. De ha ez megvan, akkor nagyon könnyű vele bánni. Kényelmes, és jó érzés, hogy magasan ülök benne, így jól belátom az utat. Emiatt biztonságban érzem magam benne. Nőként megnéznek néha, amikor be- vagy kiszállok belőle, vagy mondjuk a piros lámpánál megállok. Sokan rám csodálkoznak, de gyakran kapok elismerő pillantásokat is.”

Ági tippje kempingezéshez

“Kempingezéshez is jól jöhet az Opel Combo. Csak be kell hátra tenni két matracot, előre pedig egy sátorszerű előtetőt, és máris kész a kis kuckó. Résnyire elhúzod az oldalajtót, odateszel egy szúnyoghálót, zárt kempingben tökéletes megoldás egy párnak. Ez a mostani víruhelyzetben is jól jöhet, nem kell egy hotelben másokkal összezárva lenni.”

 

Az Opel haszonjárműveiről bővebb információt ezen a linken találsz. Ebben a cikkünkben pedig elolvashatod, hogy miként vélekedik három különböző élethelyzetben lévő nő az új Opel Corsáról, amit mindhárman kipróbáltak.

Fotók: Drive Me Baby

*Támogatott tartalom*