nagycsaládos autó
Fotó: Auto Mart Blog

Felkerültek a magyar autópiac térképére a hétüléses autók – több mint 15 ezer nagycsaládos kapott állami támogatást az új autójához. Az állam a program tavalyi indulása óta eltelt bő egy év alatt összesen 35 milliárd forint támogatást nyújtott a három- vagy többgyermekes családoknak az autók beszerzéséhez. A támogatást a járvány ellenére is biztosította és a jövőben is biztosítja a kormány – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Magyar Lízingszövetség és a GÉMOSZ közös közleményében.A Dacia Lodgy az egyik legnépszerűbb hétüléses autó

Nem létezik olcsóbb hétüléses egyterű ma a piacon, mint a Dacia Lodgy

A program indulása óta eltelt egy évben a nagycsaládosok összesen közel 28 ezer kérelmet adtak be és több mint 15 ezer, új állami támogatással elérhető hétüléses autót már át is vettek, írja a Potfolio.hu.Az adatok alapján az 5 legnépszerűbb hétüléses autó:

A vásárlók mintegy négyezer esetben lízingszerződéssel jutottak hozzá a járműhöz. Az állam 1 év alatt összesen 35 milliárd forint támogatást nyújtott az autók beszerzéséhez. Az érintett nagycsaládosok több mint 11 milliárd forint lízingfinanszírozást vettek igénybe a vásárláshoz, autónként átlagosan közel 3 millió forintot. Korábban a hétülésesek a magyar autópiacon nem kaptak jelentős szerepet, a program azonban ezen változtatott. Az év első felében mintegy 8 ezer darab hétüléses személyautó került a magánszemélyekhez, ez tizenkétszerese az egy évvel korábbinak, amikor még nem működött az autóvásárlási program.

A nagycsaládos autók támogatása nem ér véget

Fiat 500 L hetuleses modell
A Fiatnak is van hétüléses nagycsaládos modellje

Az állam, az autópiaci szereplők és a lízingcégek sikeres együttműködését mutatja a nagycsaládosok autóvásárlási programjának elmúlt egy éve. Az állam tavaly júliusban korábban sohasem látott programot indított, amelyben a három vagy több gyermeket nevelő családok új, legalább hétüléses autó vásárlásához maximum 2,5 millió forintos – legfeljebb az autó árának 50 százalékát elérő – támogatást kérhetnek.

A támogatás igénylése során gyakran merülnek fel kérdések. Például, hogy jár-e a támogatás, ha valaki külföldről kapja a családi pótlékot, vagy hogy összevonható-e a fogyatékkal élő gyermek után járó támogatás a nagycsaládos autó vásárlására járó támogatással? A válaszokat ebben a cikkben írtuk meg.