koronavírus járvány jó szokások kialakítása védőkesztyű
(Fotó: Freepik)

Az elmúlt másfél hónap kényszerű karantén és otthonmaradás alapjaiban változtatta meg a mindennapokat. Előtérbe került a tudatosság, miközben új rutinok és új szokások alakultak ki. És annak ellenére, hogy nincs olyan ember, aki ne várná ennek az egésznek a végét, van néhány dolog, ami jó lenne, ha a karantén és járvány után is megmaradna. A jó szokások kialakítása fontos, kezdjük azzal a hárommal, amit a járvány tanított meg nekünk.

A kulcs a tudatosság

A koronavírus-járvány és a miatta bevezetett korlátozó intézkedések gyökeresen átalakították a mindennapokat, kezdve a kényszerű otthonléttől, a megváltozott bevásárlási szokásokon át a hétköznapi rutinokig. Bár már epekedve várjuk, hogy visszatérjen az élet a megszokott medrébe, van néhány apróság, ami jó lenne, ha továbbra is megmaradna. Vagy úgyis fogalmazhatnánk: nem minden rossz, amit a karantén és a járvány időszaka magával hozott. Mutatjuk, mi az a három dolog, ami jó lenne, ha megmaradna.

1. Tudatos(abb) vásárlás

No, persze nem az okostelefonos applikációk miatt kezdtünk el okosan bevásárolni, hanem a kijárási korlátozások miatt. Ugyan az élelmiszerek beszerzését semmilyen formában nem korlátozták, a #maradjotthon jegyében igyekeztünk csökkenteni a vásárlások számát. Ez pedig azt jelentette, hogy mielőtt elindultunk, rá voltunk kényszerülve arra, hogy a következő pár napra előre átgondoljuk és megtervezzük, mire van szükségünk. Már csak azért is, mert előnyös, ha minél hamarabb végzünk a vásárlással, kevés időt töltve az üzlet polcai és emberek között.

koronavírus fertőzés élelmiszer vásárlás fertőtlenítés
(Fotó: Anna Shvets/Pexels)

Ennek eredményeként – a kezdeti pánikvásárlásokatleszámítva – csökkenhetett az impulzus-vásárlások aránya és csak azt vettük meg, amire tényleg szükség volt. Remélhetőleg ezzel mérséklődött a kárba veszett élelmiszer mennyisége is. Ezt az új szokást ezért érdemes lenne a békeidőkre is megtartani. A tudatos vásárlásnak csak előnye van, ráadásul a pénztárcádat is megkíméled, ha nem veszel felesleges dolgokat.

2. Rendszeres testmozgás

A kijárási korlátozások, a home office és a kényszerű otthonlét minden eddiginél mozgás- és ingerszegényebb környezetet jelent, aminek nyomán egyre többen az egészségügyi sétában találták meg a kikapcsolódás, a környezetváltozás lehetőségét. A sétálók mellett többen kezdték a talán legkézenfekvőbb sportot, a futást, mely amellett, hogy átmozgatja a testet, feszültséglevezetésként is kiváló.

sport testmozgás futás futó nő tudatosság
A karanténban kialakított jó szokások maradjanak meg a járvány után is (Fotó: Nathan Cowley/Pexels)

3. A jó szokások közé tartozik már a fokozott higiénia is

A tudatosság alapelve a higiéniában is megjelenik. A járvány elleni védekezés egyik alapvető formája pedig a fokozottabb higiénia. Emlékezhetünk, a vírus hazai felbukkanása után a közösségi média tele volt olyan tartalommal, mely a helyes kézmosás folyamatát mutatja. Némileg abszurd, hogy meg kellett tanítani az embereket erre, de ha már így alakult, ezeken a szabályokon nem érdemes lazítani akkor sem, ha elmúlt a veszély.

Kézfertőtlenítés kézmosás kézfertőtlenítő
A kézmosással kezdődik a megelőzés (Forrás: Pexels)

A fertőtlenítős takarítószerek, kézmosók, nedves törlőkendők rendszeres használata, a szabályszerű alapos kézmosás szintén olyan dolog, aminek tartósan rögzülnie kellene. Ma már biztosra vesszük, hogy mostanság még csak véletlenül sem felejtődik el egy kézmosás, a tömegközlekedés használata után pedig gyakran kerülnek elő a kézfertőtlenítős flakonok.

Az ilyen jó szokások kialakítása fontos a jövőre nézve, így hosszútávú megtartásával csak nyerhetünk. Már csak azért is, mert szakemberek szerint az előttünk álló években gyakrabban bukkanhatnak fel ismeretlen vírusok, és valójában az alapos és fokozott higiéniával csak saját magunkat és a környezetünk egészségét védjük.

Forrás: Életforma/Debreczeni Lotti

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •