mobiltelefon fertőtlenítés koronavírus uv sterilizáló
(Fotó: David Dvořáček/Unsplash)

Az Egyészségügyi Világszervezet vizsgálatai alapján az újtípusú koronavírus akár négy napig is fertőzőképes a mobilok, tabletek kijelzőin és más üvegfelületeken.  Éppen ezért a kézmosás után a mobiltelefon fertőtlenítés a legfontosabb, ahhoz hogy elkerüljük a fertőző kórokozókat. Ezt megtehetjük alkohol tartalmú fertőtlenítő kendővel, vagy az egyre népszerűbb UV sterilizáló lámpák segítségével is. Egy magyar találmány azonban mindkettőnél hatásosabbnak bizonyult.

Mobilod a legkoszosabb tárgyad

A mobilkészülékek kiemelt veszélyforrások, mivel naponta akár több százszor is megérinthetjük azokat. Ha tömegközlekedéskor vagy a bolti bevásárlás közben fertőzött felülettel érintkezünk, majd a kezünkkel a telefonunkoz érünk, arra is azonnal átkerül a szennyeződés. A mobilt ezután az arcunkhoz emeljük a hívásokhoz, velünk van az étkezőasztalon és az ágyban is – innen már csak egy mozdulat, hogy a száj, az orr és a szem területét is elérje a vírus.

mobiltelefon koronavirus maszk
A mobiltelefon fertőtlenítés kiemelt fontosságú, hiszen ez az a legkoszosabb tárgy a lakásban (Fotó: Pexels)

A fentiekből kiindulva ilyenkor elméletileg minden alkalommal négy napra karanténba kellene helyeznünk a telefonunkat azután, hogy a lakásból kilépve megérintettük, hiszen így bizonyosodhatnánk meg száz százalékosan arról, hogy nem szennyeződött koronavírussal. Ez persze gyakorlatban kivitelezhetetlen, de a készülék higiéniai kockázatát attól még csökkenteni tudjuk.

Az egyik ilyen, hogy megpróbáljuk minimalizálni az okostelefon nyilvános használatát. Hazaérve pedig a kézmosás után, a telefont is azonnal fertőtlenítsük le. Erre már vannak speciális UV sterilizáló készülékek, vagy jobb híján használhatunk fertőtlenítő törlőkendőt is. Egy magyar cég azonban olyan terméket fejlesztett ki, amely mindkettőnél hatékonyabban veszi fel a harcot a kórokozókkal szemben.

Nanotechnológiás mobiltelefon fertőtlenítés

A koronavírus terjedésének lelassítása érdekében egy magyar cég továbbfejlesztette meglévő találmányát és már meg is kezdték a gyártást Debrecenben. Nanotechnológiás törlőkendőjükkel az okostelefonok apró karcolásainak mélyedéseit is fertőtleníthetjük. A törléssel 96 százalékos antibakteriális hatás érhető el, TÜV tanúsítvánnyal hitelesítve.

„A nanotechnológiás törlőkendő a legapróbb helyeken is hatástalanítja a kórokozókat, így minimálisra csökkenti a fertőződés veszélyét. A gyártósor jelenlegi kapacitása szerint napi tízezer darabot tudunk belőle készíteni, de az érdeklődéssel arányosan dolgozunk a bővítésen” – mondta Kollár István Steve, a cég alapítója.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •