lelki élet újratervezés
Az ölünkbe hullott időt arra is fordíthatjuk, hogy újratervezzünk, és elengedjük azokat a dolgokat, amelyekhez eddig sem tudtunk ragaszkodni

Nagyjából három hónapja lehetett, hogy a legtöbbünk mindenféle fogadalmat tett 2020-ra. Sajnos most szinte mindannyiunknak bőven van ideje rá, hogy áttekintsük, hova jutottunk az önmagunknak tett ígéretekkel. Tényleg újra sportolunk és odafigyelünk az étkezésünkre, vagy éppenséggel jobban beosztjuk az időnket, kevesebbet nyomkodjuk a mobilunkat, és többet foglalkozunk számunkra fontos személyekkel vagy dolgokkal, hobbikkal? A jó hír viszont, hogy az ölünkbe hullott időt arra is fordíthatjuk, hogy újratervezzünk, és elengedjük azokat az ötleteket, amelyekhez nem tudtunk ragaszkodni. Helyettük kitűzhetünk új célokat és új hobbikat, esetleg új mozgásformákat próbálhatunk ki – a lehetőségeinken és kereteinken belül. Az újratervezés nem könnyű, de a Vatera tippjei segítséget nyújtanak a mikéntben.

B-terv (vagy C, D, E…)

Általában nincs is időnk tavasszal arra, hogy újraértékeljük a helyzetet, pörögnek a mindenféle programok. Az idei év azonban sok szempontból más, új helyzeteket teremtett. Most jóval többet vagyunk otthon, mint a korábbi években, és le kell mondanunk a megszokott, kedvelt tevékenységeink egy részéről. Az így felszabadult időt azonban megpróbálhatjuk hasznosan is eltölteni, és erre érdemes tudatosan is odafigyelni. Bizonyára sokan emlékszünk még az iskolai szünetekre, amikor rengeteg tervvel vágtunk neki a végtelennek tűnő szabadságnak, ám a végére csupán a töredéküket sikerült megvalósítani.

lusta nő ágy pihenes
Ebben a helyzetben könnyen megeshet, hogy kifolyik a kezünkből az idő, ha nem figyelünk oda; fotó: Pixabay/Free-Photos

Ezért érdemes inkább külön figyelmet fordítani arra, hogy hasznosan kössük le magunkat a bezártság időszakában. Elmélyülhetünk magunkban, és sorra vehetjük a néhány hónappal ezelőtt tett fogadalmainkat, illetve végiggondolhatjuk, vajon miért nem működött, amelyiket feladtuk. Megvizsgálhatjuk, mi lehetett a hiba, és ennek fényében kitalálhatjuk a B-tervet. Azaz az újrakezdés zászlaja alatt megpróbálhatunk új szokásokat kialakítani, illetve új hobbikat, esetleg új sportokat kipróbálni.

A cikk a következő oldalon folytatódik.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
1
2
3