Amikor valaki babát vár, mindent megtesz azért, hogy a legjobb körülményeket biztosítsa gyermeke számára a várandósság kilenc hónapjában. Ez pedig az egészséges étrenddel kezdődik. Függetlenül attól, hogy korábban hogyan táplálkoztunk a mindennapokban, a várandósság időszakában megváltozik, hogy a testünk mit igényel. Somogyi Sára, táplálkozástudományi szakember tippeket ad arra, hogy mire is érdemes odafigyelni a babavárás során. Olvass tovább, és megtudhatod, hogy melyek a kismama étrend legfontosabb összetevői. Ezt se hagyd ki: 6+1 tipp, ami segít elindulni az egészséges táplálkozás útján
1. Kulcsszó a tiszta étkezés
A kismamák számára is érdemes az általános egészséges táplálkozás alapelveit követni, kerülve a tartósítószereket, színezékeket, ízfokozókat és egyéb vegyi anyagokat. Vannak bizonyos ételek és italok, amelyek fogyasztása kifejezetten kerülendő a babavárás időszakában, ilyenek például a nyers ételek és alkoholok. A tévhitekkel ellentétben fogyasztható kávé is a várandósság alatt, csak ne vigyük túlzásba a koffeinbevitelt: napi 200 mg fogyasztása biztonságos. Azoknak, akik korábban sportoltak és akár étrend-kiegészítőket is használtak, érdemes odafigyelni, hogy a különböző testsúlykontroll formulák – közülük is leginkább a koffein-, valamint L-karnitin tartalmúak –, illetve a kreatinok, edzés előtti készítmények használata sem javasolt a várandósság és a szoptatás időszakában. Témába vág: Ha túlpörget a koffein, válassz inkább gabonakávét
2. Veszélyes lehet a nyers hús
Az elmondottakon felül az egyik legfontosabb szabály, hogy a kismamák kerüljék a nyers tejet, tojást, húsokat és halakat. Az ezekben található paraziták és baktériumok ugyanis komoly tüneteket okozhatnak és akár a baba életét is veszélyeztethetik. Ez a füstölt lazac, a tatár beefsteak vagy a roséra sült steak mellett ugyanúgy érvényes a kolbászokra és szalámikra is, hiszen – bár sokan nem tudják – azok is nyers húsból készülnek, de amennyire lehet, tartózkodjunk a feldolgozott húskészítményektől is.
Gyakori tévhit, hogy májat tilos fogyasztani várandósság alatt. A túlzott A-vitamin bevitel valóban teratogén, a máj pedig kifejezetten erős A-vitamin forrás, de ez nem jelenti azt, hogy tiltólistán van, csak mindenképp érdemes ritkábban, mértékkel fogyasztani. Tipp: 5 dolog, amire feltétlenül figyelj, ha a vegán életmód mellett döntesz
A következő oldalon további tippeket találsz a megfelelő kismama étrend kialakításához.
3. Sovány húsok és tejtermékek a kismamák
Érdemes előnyben részesíteni a zsírszegény húsokat, mindezt pedig hetente legalább két alkalommal hallal is egészítsük ki. A tejtermékek nagyon jó kalciumforrások, aminek bevitele kifejezetten fontos a kismama számára, de a szakértő szerint itt is érdemes a zsírszegény változatokat fogyasztani: ezek lehetnek sovány sajtok, sovány túró, kefir, natúr joghurt, mely utóbbi nagyon jót tesz a szervezetnek probiotikum tartalma miatt is. Tipp: Kismamaként a volán mögött: zacskó és víz mindig legyen nálunk!
4. Olajos magvak és zöldség-gyümölcs
Vannak olyan vitaminok és ásványi anyagok, amelyeket a terhesség időszakában az átlagosnál nagyobb mennyiségben is érdemes bevinni a szervezetbe, ilyen például a D-vitamin, a kalcium a folsav, a vas, a jód és a cink. Szuper vasforrások a húsok, a halak, a gabonafélék, a tojássárgája, a sötétzöld zöldségek (pl.: spenót), valamint az olajos magvak, amelyek telítetlen zsírsav tartalmuk mellett kiváló kalcium- és magnéziumforrások is. Általános igazság, hogy együnk sok zöldséget és gyümölcsöt, mindez pedig a kismamáknak is ajánlott.
+1. A kismama étrend nem csak ételekből áll
Várandósság alatt érdemes olyan multivitamint választani, amely kifejezetten várandós kismamák számára lett megalkotva. Ezeket általában úgy készítik el, hogy a várandósság tervezésének időszakában, babavárás alatt és a kisbaba megszületése után is alkalmazhatóak legyenek.
Ezeket a cikkeket se hagyd ki: