Kezdőlap Style&Trend Gasztro Tudatos étkezés ősszel és télen is. Ezzel az 5 tippel neked is...

Tudatos étkezés ősszel és télen is. Ezzel az 5 tippel neked is menni fog!

A rendszertelen, gyors étkezéseket váltsák fel a közös családi összeülések; Freepik/senivpetro

A mindennapos rohanás közepette sokszor csak délután vesszük észre, hogy kimaradt a reggeli vagy az ebéd. Esetleg rosszabb esetben ezeket nem túl egészséges, gyorsan elkészíthető ételek és nassolnivalók váltották ki. Egy kis előre tervezéssel azonban nem csak kiegyensúlyozottabban étkezhetünk, de a pénztárcánknak és a környezetnek is jót tehetünk. Íme néhány tipp, amelyek segítségével idő és pénz spórolása mellet, változatosan és fenntarthatóan táplálkozhatsz az év utolsó hónapjaiban is. Témába vág: 6+1 tipp, ami segít elindulni az egészséges táplálkozás útján

1. Mi van otthon?

A tudatos étkezés egyik alapja, hogy ne vásárolj feleslegesen, éppen ezért vásárlás előtt, érdemes leltárt tartani az otthon található élelmiszerekből (Fotó: Freepik)

Vásárlás előtt az első és legfontosabb lépés, hogy átnézzük, milyen ételek vannak otthon. Ezzel elkerülhetjük, hogy túlzott mennyiséget halmozzunk fel egy-egy termékből, amiket utána nem tudunk felhasználni és a szemétben kötnek ki. Emellett nézzük át a meglévő élelmiszerek állapotát és lejárati dátumát: ha azt látjuk valamelyik alapanyagnál, hogy sokáig nem tudjuk már tárolni, vegyük előre a heti menü tervezésekor. Ez is érdekelhet: 5+1 tipp az élelmiszerek megfelelő tárolására nagybevásárlás után

2. Állítsd össze a heti menüt

A bevásárlást megelőzően írjuk össze, hogy milyen ételeket szeretnénk a következő napokban, hetekben elfogyasztani – ezzel elkerülhetjük az impulzusvásárlást és hogy a későbbiekben a kimaradt alapanyagokért újabb köröket kelljen futni. A menü összeállítása során azokat a fogásokat célszerűbb előre venni, amelyek gyorsabban megromló alapanyagokból készülnek, például friss zöldségekből, tejtermékekből. Tovább eltarthatók például a hüvelyesek, száraz alapanyagok, tészták, margarinok – az ezekből készült ételeket akár a hónap második felére is időzíthetjük. Ezt se hagyd ki: Tegyél te is az élelmiszerpazarlás és az egészségtelen ételek ellen!

A tudatos étkezés elengedhetetlen szabályai a követező oldalon folytatódnak.

3. Szezonális alapanyagokból készülnek a legjobb ételek

Az évszak legnépszerűbb alapanyaga sütőtök, amiből készülhet leves, főétel, de még desszert is (Fotó: Freepik)

A pénztárcánknak és a környezetünknek is jót teszünk, ha szezonális alapanyagokból vásárolunk be. Novemberben ilyen például a sütőtök, répa- és gombafélék, gyümölcsök közül pedig az alma, körte és naspolya is megterem, így ezeket biztosan frissen és költséghatékonyan tudjuk beszerezni. A klasszikus főzelékeken túl rendkívül változatosan variálhatjuk ezeket a zöldségeket, gyümölcsöket. Tipp: 4 igazán tökös recept a hűvös, őszi kuckózós napokra

4. Hasznosítsd újra

Időhatékony és egyben környezetkímélő megoldás, ha az ebédből, vacsorából megmaradt alapanyagokat másik fogásokban felhasználjuk. Például a vasárnapi ebédhez készült főtt zöldségekből ízletes zöldségkrém készülhet, a fel nem használt főtt burgonyából pedig remek krumplis pogácsát vagy muffint süthetünk. A különféle ízesítésű sós sütemények változatosan és viszonylag gyorsan elkészíthetők és tartósak is.

5. Fagyasztásra fel!

Legyen szó megmaradt alapanyagról vagy nagyobb adag ételről, a fagyasztó – amennyiben van még hely benne – remek megoldás a későbbi tartósításra, vagy a főzés meggyorsítására. Ha párolva tesszük el a zöldségeket, később megkönnyíthetjük a saját dolgunkat. A kevert vagy kész süteményeket, tésztákat szintén egyszerűen lefagyaszthatjuk, hasonlóan a krémlevesekhez, töltött káposztához, paprikához. Viszont inkább ne próbálkozzunk a friss saláták, nyers vagy főtt burgonyát tartalmazó ételek, kész rántott ételek fagyasztásával, mert ezek a felolvasztást követően már nem lesznek élvezhetőek.

Hasonló témában az alábbi cikkeinket ajánljuk: