A mindennapos rohanás közepette sokszor csak délután vesszük észre, hogy kimaradt a reggeli vagy az ebéd. Esetleg rosszabb esetben ezeket nem túl egészséges, gyorsan elkészíthető ételek és nassolnivalók váltották ki. Egy kis előre tervezéssel azonban nem csak kiegyensúlyozottabban étkezhetünk, de a pénztárcánknak és a környezetnek is jót tehetünk. Íme néhány tipp, amelyek segítségével idő és pénz spórolása mellet, változatosan és fenntarthatóan táplálkozhatsz az év utolsó hónapjaiban is. Témába vág: 6+1 tipp, ami segít elindulni az egészséges táplálkozás útján
1. Mi van otthon?
Vásárlás előtt az első és legfontosabb lépés, hogy átnézzük, milyen ételek vannak otthon. Ezzel elkerülhetjük, hogy túlzott mennyiséget halmozzunk fel egy-egy termékből, amiket utána nem tudunk felhasználni és a szemétben kötnek ki. Emellett nézzük át a meglévő élelmiszerek állapotát és lejárati dátumát: ha azt látjuk valamelyik alapanyagnál, hogy sokáig nem tudjuk már tárolni, vegyük előre a heti menü tervezésekor. Ez is érdekelhet: 5+1 tipp az élelmiszerek megfelelő tárolására nagybevásárlás után
2. Állítsd össze a heti menüt
A bevásárlást megelőzően írjuk össze, hogy milyen ételeket szeretnénk a következő napokban, hetekben elfogyasztani – ezzel elkerülhetjük az impulzusvásárlást és hogy a későbbiekben a kimaradt alapanyagokért újabb köröket kelljen futni. A menü összeállítása során azokat a fogásokat célszerűbb előre venni, amelyek gyorsabban megromló alapanyagokból készülnek, például friss zöldségekből, tejtermékekből. Tovább eltarthatók például a hüvelyesek, száraz alapanyagok, tészták, margarinok – az ezekből készült ételeket akár a hónap második felére is időzíthetjük. Ezt se hagyd ki: Tegyél te is az élelmiszerpazarlás és az egészségtelen ételek ellen!
A tudatos étkezés elengedhetetlen szabályai a követező oldalon folytatódnak.
3. Szezonális alapanyagokból készülnek a legjobb ételek
A pénztárcánknak és a környezetünknek is jót teszünk, ha szezonális alapanyagokból vásárolunk be. Novemberben ilyen például a sütőtök, répa- és gombafélék, gyümölcsök közül pedig az alma, körte és naspolya is megterem, így ezeket biztosan frissen és költséghatékonyan tudjuk beszerezni. A klasszikus főzelékeken túl rendkívül változatosan variálhatjuk ezeket a zöldségeket, gyümölcsöket. Tipp: 4 igazán tökös recept a hűvös, őszi kuckózós napokra
4. Hasznosítsd újra
Időhatékony és egyben környezetkímélő megoldás, ha az ebédből, vacsorából megmaradt alapanyagokat másik fogásokban felhasználjuk. Például a vasárnapi ebédhez készült főtt zöldségekből ízletes zöldségkrém készülhet, a fel nem használt főtt burgonyából pedig remek krumplis pogácsát vagy muffint süthetünk. A különféle ízesítésű sós sütemények változatosan és viszonylag gyorsan elkészíthetők és tartósak is.
5. Fagyasztásra fel!
Legyen szó megmaradt alapanyagról vagy nagyobb adag ételről, a fagyasztó – amennyiben van még hely benne – remek megoldás a későbbi tartósításra, vagy a főzés meggyorsítására. Ha párolva tesszük el a zöldségeket, később megkönnyíthetjük a saját dolgunkat. A kevert vagy kész süteményeket, tésztákat szintén egyszerűen lefagyaszthatjuk, hasonlóan a krémlevesekhez, töltött káposztához, paprikához. Viszont inkább ne próbálkozzunk a friss saláták, nyers vagy főtt burgonyát tartalmazó ételek, kész rántott ételek fagyasztásával, mert ezek a felolvasztást követően már nem lesznek élvezhetőek.
Hasonló témában az alábbi cikkeinket ajánljuk: