úszóházak
(Fotó: Úszóházak.com)

Magyarországon egyedülálló, úszófalut épített az abádszalóki Abádi Kikötőben a kikötő tulajdonosa. A tizenhét, cölöpökön álló, négy évszakos ház elkészülte után idén újabbak kivitelezése kezdődött el. Ez is érdekelhet: Felejdtsd el a Disneylandet, jönnek a Disney lakóparkok

Az úszóházak a vízállással együtt mozognak

A kikötő árvízvédelmi területen található, ezért kellett olyan megoldást találni, amely alkalmazkodik a rendszeres vízszintemelkedést hozó áradásokhoz. A könnyűszerkezetes úszóházak árvíz idején cölöpökön felúsznak, majd az ár levonulásakor “visszaülnek” a cölöpökre. A könnyűszerkezetes házakat, amelyek télen is lakhatók, a tulajdonos kérésére napelemekkel is felszerelik.

abádszalóki abádi kikötő
Az úszóházakat a Laszli Adrienn Studio tervezte, a Forker Kft. pedig gyártja és telepíti őket

úszófalu

Hoffer Ferenc, a kistarcsai székhelyű Hof-Fer Investor Kft. tulajdonos-ügyvezetője, elmondta, hogy az első ütem házaitól távolabb eső új részen már elindult a következő kétéves beruházás, amely során újabb 24 ház épül, valamint egy hullámtörő móló is.

Az Abádi Kikötő az újabb és újabb fejlesztésekkel ma már komplett turisztikai központtá vált: 2016-ban nyitották meg a Tündérfátyol névre hallgató szállodahajót, 2018-ra érték el a jelenlegi szolgáltatási kínálatukat, amelyben a kikötői mellett különféle, a Tisza-tavat is érintő turisztikai szolgáltatások is szerepelnek.

Ha érdekelnek a különleges és extrém szállások, kattints az alábbi címekre:

Forrás: MTI, képek: Úszóházak

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •