világító kerékpárút
A munkavégzés alatt sok pozitív visszajelzést kaptak a kivitelezők az arra közlekedő kerékpárosoktól (Fotó: Magyar Közút Nonprofit Kft.)

Az egy éve üzemelő világító kerékpárút annyira bevált Esztergomban, hogy máshol is bevetik. Kísérleti jelleggel útburkolati jelek festése kezdődik meg a Magyar Közút kezelésében lévő hálózaton. November végéig öt megyében tizenegy helyszínen, jelentős idegenforgalmi célpontok környékén dolgoznak a kivitelezők a kerékpárutak mellett két közútszakaszon is. Tipp: Megvan a legszebb hazai kerékpárút! Te végigtekernél rajta?

Országszerte 8 kerékpárút kap világító útburkolatot

A Duna-menti nemzetközi kerékpárút burkolatába tavaly ősszel kevertek világító szemcséket Esztergomban. A műszaki megoldásnak köszönhetően kényelmesebbé és biztonságosabbá vált az egyébként kivilágítatlan útszakasz esti, éjszakai használata. A biciklisták sötétben vagy borús időben is könnyedén követhetik a nyomvonalat. A szakemberek próba jelleggel, kis tételben már itt is alkalmazták a világító záróvonal festéket. A technológia igazolta az előzetes várakozásokat, a fénnyel feltöltött szemcsék napnyugtától napkeltéig kifogástalanul jelzik a vonalvezetést – olvasható az ITM közleményében.

világító kerékpárút
Ilyen szemcséket kevertek az útburkolatba (Fotó: Magyar Közút Nonprofit Kft.)

A kísérleti projekt kiterjesztéseként öt megyében, különböző földrajzi viszonyok tesztelik tovább az innovatív megoldást. November végéig nyolc kerékpárúton festenek fel világító burkolati jeleket a Fertő-tó partján, Tihanynál, Cegléd-Nagykőrös, Tát-Nyergesújfalu, Vác-Sződliget, Zalaegerszeg-Zalalövő és Zebegény-Nagymaros között.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •