e-bike
Itthon hozzávetőlegesen 3500 elektromos kerékpárt értékesítettek; fotó: Accell Hunland Facebook

A napokban elkészült a hárommilliomodik kerékpár az Accell Hunland Kft. tószegi gyárában. Az ikonikus kétkerekűek gyártója már 20 éve készít bicikliket több mint 30 ország számára. A Szolnok melletti üzemben született az ország első e-bike-ja, a cég jubileumi darabja pedig egy homok színű, Haibike típusú elektromos kerékpár lett.

Itthon minden 100. bringa e-bike

Az Accell Hunland 2001-es indulásakor a piaci igényeknek megfelelően hagyományos közép- és felsőkategóriás kerékpárokat készített. Mára 98,5 százalékban prémium- és felsőkategóriás e-bikeok kerülnek le a gyártósorokról. Magyarországon komoly fejlődésnek indult a kerékpáros kultúra az elmúlt években. A német és holland minta után itt is egyre többen választanak biciklit a mindennapok közlekedési eszközeként, és hajlandóak akár többet is fizetni egy minőségi darabért. A pandémia pedig tovább növelte a fogyasztók és kormányok érdeklődését az Európán átívelő kerékpározás iránt az egészséges, biztonságos és zöld mobilitás alternatívájaként.

e-bike elektromos kerékpár
Kerékpáros forradalomnak vagyon szem- és fültanúi; (Fotó: Freepik)

Magyarországon hozzávetőlegesen 3500 elektromos kerékpárt értékesítettek és több mint 350 ezer e-bike készült tavaly. Ez azt jelenti, hogy minden Magyarországon eladott kerékpárra 100 elektromos modell jut. Az Accell Hunland 270 ezer elektromos rásegítésű kerékpárt gyártott 2019-ben. Európában jelenleg kerékpáros forradalom zajlik. 7 évvel ezelőtt Németországban négyezer elektromos kerékpárt adtak el, a tavalyi esztendőben ez a szám 1,2 millióra növekedett. Nyugat-Európa más országaihoz hasonlóan hazánkban is meghirdették az e-kerékpár vásárlási programot, 1 milliárd forintot biztosítottak uniós forrásból erre a célra.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •