elektromos kerékpár pályázat
(Fotó: Freepik)

Októberben pályázatot írnak ki elektromos rásegítésű kerékpárok megvásárlására – jelentette be Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára a keddi budapesti sajtótájékoztatón. Az 1 milliárd forintos keretösszegű elektromos kerékpár vásárlását támogató pályázat több mint 7000 elektromos rásegítésű kerékpár megvásárlását teszi lehetővé.

A támogatás az olcsóbb márkákat célozza meg

A pályázatban magánszemélyek kaphatnak támogatást, pedálszenzoros kerékpárok vásárlásához maximum 90 ezer forintot, nyomatékszenzoros kerékpárokra 150 ezer forintot, legfeljebb a jármű árának felét. Mivel elsősorban a munkába járást kívánják segíteni, ezért a pályázat benyújtáshoz munkaviszonyt igazoló dokumentum csatolása is szükséges lesz.

A keresletet az érdeklődők számára leginkább elérhető, olcsóbb márkák felé szeretnék terelni, ezért a támogatott járművek nem kerülhetnek többe 900 ezer forintnál, és megadott műszaki-környezetvédelmi követelményeknek is meg kell felelniük – hívta fel a figyelmet az államtitkár.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a sajtótájékoztatón elmondta, hogy az idén februárban bejelentett Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv keretében az elektromobilitás ösztönzése kiemelt kormányzati feladat. A kormányszóvivő azt is felidézte, hogy az év elején elektromos járművek vásárlására kiírt 5 milliárd forintos pályázat nagy sikerrel zárult. Olyannyira, hogy az ITM a támogatás mértékét meg is emelte mintegy 882 millió forinttal, így az összes jelentkezőt támogatni tudták.

A sajtótájékoztatón az is kiderült, hogy eddig csaknem 2500 elektromos jármű megvásárlását segítette állami támogatás. Az elektromos töltőállomások hálózata is folyamatosan bővül, állami támogatások igénybevételével közel 600 töltőállomás létesül az év végéig.

Az elektromobilitás a jövő

elektromobilitás
A versenyképesség érdekében fontos az elektromobilitás irányába segíteni a gazdaság működését, mert ez a jövő technológiája. (Fotó: Hermeses.com)

Az elektromos kerékpár vásárlását támogató pályázat lebonyolítását az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. végzi majd. A beadás egyszerűsítése és gyorsítása érdekében a dokumentumokat kizárólag elektronikus úton lehet benyújtani. Az elektronikus ügyintézéssel a pályázatok feldolgozási időszaka csökken, gyorsabb elbírálás és kifizetés várható – mondta az államtitkár.

Forrás: ITM Kommunikáció/Kormany.hu