elektromos autó állami támogatás
Mintegy 230 elektromos jármű vásárlását segítik; fotó: Freepik/senivpetro

Az állam további 882 millió forinttal támogatja az elektromosautó-vásárlást, mivel az 5 milliárd forintos keretösszegű pályázat támogatási kerete a meghirdetés után rekordidő alatt elfogyott. A beérkezett pályázatok összértéke kevesebb mint egy nap alatt elérte a teljes keretösszeget. Ennek több oka van, többek között az is, hogy elektromosautó-vásárlási támogatás sávos rendszerének köszönhetően élénkült az árverseny, egyre több modell ára csökkent. Vagyis a vásárlók széles kínálatból választhattak, a korábbiaknál alacsonyabb árakon.

Taxisok körében legnépszerűbb az állami támogatás

A kormány Klíma- és Természetvédelmi Akcióterve részeként most tehát megemelték a pályázati keretösszeget. Így a kiírási feltételnek megfelelően benyújtott összes pályázat támogatásban részesülhet – mondta el Palkovics László innovációs és technológiai miniszter. A környezetkímélő elektromos autózás hazai térnyerése elengedhetetlen Magyarország, immár törvényben is rögzített 2050-es klímasemlegességi célkitűzésének elérésében. A többletforrásnak köszönhetően az innovációs tárca újabb, mintegy 230 elektromos jármű vásárlását segíti – ezzel több mint 2000 elektromos jármű beszerzése történhet meg.

állami támogatás mértéke

A miniszter tájékoztatása szerint az elektromosautó-vásárlási támogatás keretében 662 magánszemély pályázott a támogatásra. Emellett 738 vállalkozás, köztük 294 taxis vagy személygépkocsis személyszállítást végző cég nyújtott be pályázatot elektromos autó vásárlására. A pályázó gazdasági társaságok főként az informatikai, értékesítési és kereskedelmi szektorokból kerületek ki, de előfordultak köztük mérnöki vagy ügyvédi irodák is. Az érdeklődés a taxisok részéről volt a legintenzívebb, a pályázataikban igényelt támogatások összege ugyanis meghaladta a számukra elkülönített 2 milliárd forintos keretet. A pályázat keretében 348 vállalkozás pályázott elektromos robogó beszerzésére. A feldolgozás folyamatos, eddig 1558 pályázatról született döntés, ezek támogatói okiratait már ki is adták.

Az elbírált pályázatok nyilvános döntési listája ezen a honlapon található.

Forrás: MTI/Portfolio