BMW i Hydrogen NEXT
(Fotó: BMW PressClub)

A BMW Group megkezdte Európa útjain a hidrogén-meghajtású üzemanyagcella-technológiával szerelt, szabványközeli autók tesztelését. A BMW i Hydrogen NEXT egy tisztán elektromos meghajtású autó, amely üzemanyagcelláiban hidrogénből állítja elő a működéséhez szükséges energiát. A BMW X5 műszaki alapjaira épített kisszéria gyártása 2022-ben kezdődik. Ezt se hagyd ki: Lenyűgöző Hyundai modellek, a sportos i20N-től a hidrogénhajtású Nexo-ig

A BMW hidrogén üzemanyagcelláit a Toyota adja

A BMW i Hydrogen NEXT közúti tesztelésének elsődleges célja, hogy a mérnökök tökéletesre hangolják a hajtáslánc-technológiai és járművezérlési funkciókat irányító szoftvereket. Ugyanakkor az is fontos szempont, hogy a prototípusok vezethetősége és viselkedése a BMW által fémjelzett vezetési élményt kínálja – még hidrogén-meghajtású üzemanyagcella-technológiával szerelt, károsanyag-kibocsátástól mentes meghajtás esetén is.

A BMW i Hydrogen NEXT egyes üzemanyagcellái a Toyotától érkeznek, a cellák speciális rögzítőkötegei és a teljes hajtáslánc-technológia azonban eredeti BMW-fejlesztés. A 2013-ban indított partnerség célja, hogy optimalizálja a hidrogén-meghajtású üzemanyagcella-technológia hétköznapi használhatóságát és skálázhatóságát, illetve, hogy a szakmai ismeretek megosztásával mindezt a két vállalat saját modelljeiben is hatékonyan kamatoztassa.

bmw i hydrogen next

A BMW-re jellemző menetdinamika és vezetési élmény garantált

Az elektromos motor akár 125 kW/170 lóerő maximális teljesítményéhez szükséges energiát a járműben szállított hidrogén és a levegőből kinyert oxigén kémiai reakciójával állítják elő az üzemanyagcellák, majd elektromos átalakítók továbbítják az energiát a BMW i Hydrogen NEXT hajtásláncába.

bmw i hydrogen next

A mérnökök az elektromos motor fölé egy nagyfeszültségű akkumulátort is beépítettek, amely plusz teljesítményt, gyorsításnál pedig extra menetdinamikát kínál. A hajtáslánc maximális rendszerteljesítménye 275 kW/374 lóerő. Ez megegyezik a BMW modellekben használt jelenlegi legerősebb soros hathengeres benzinmotor maximális teljesítményével, így garantálva a márkára jellemző menetdinamikát és vezetési élményt. A hidrogén és az oxigén tökéletesen kontrollált reakciójából előállított energia egyetlen mellékterméke pedig a víz.

 

Ha érdekelnek a hidrogénhajtású autók, ezeket se hagyd ki:

Forrás: BMW PressClub

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •