hidrogénhajtású toyota mirai
Ezt a valóban nulla károsanyag-kibocsátású autót hidrogén üzemanyagcellás rendszer hajtja. (Fotó: Toyota)

Új autóval bővült Ferenc pápa amúgy sem csekély méretű pápamobil-flottája. Az már régóta tudvalevő, hogy Őszentsége elkötelezett híve a globális környezetvédelemnek, ennek okán pedig megkapta a világ legzöldebb autóját. A Toyota ugyanis a melléktermékként tiszta vizet kibocsátó hidrogén üzemanyagcellás meghajtással működő Mirai-modelljét ajándékozta a Szentatyának.

Hidrogénhajtású autó a legújabb pápamobil

ferenc pápa pápamobil
(Fotó: Toyota)

Őszentsége Ferenc pápa a Japán Katolikus Püspöki Konferenciától kapta ajándékba azt a hidrogénhajtású Toyota Mirai-modellt, amelyet kifejezetten az ő mobilitási igényeinek megfelelően alakítottak át.

A Toyota Mirai – amelynek neve japánul jövőt jelent – az első sorozatgyártású hidrogénhajtású szedán, amit 2014-ben mutatott be a vállalat. A hidrogénhajtású autó hatótávolsága mintegy 500 kilométer, és működésének egyetlen mellékterméke a víz.

hidrogénhajtású toyota mirai
Az autót kifejezetten Őszentsége mobilitási igényeihez terveztek: lenyíló lépcső és pápai fotel gondoskodik az egyházfő kényelméről.

A vatikáni pápai rezidencián rendezett átadó ünnepségen jelen volt a Japán Katolikus Püspöki Konferenciát képviselő Domenico Makoto Wada tiszteletes és Seiji Okada, az Apostoli Szentszék japán nagykövete is. A Toyota részéről hat ember kapott helyet a delegátusban, köztük Miguel Fonseca, a Toyota Motor Europe ügyvezető alelnöke és Mauro Caruccio, a Toyota Motor Italia vezérigazgatója.

Ferenc pápa kiáll a környezetvédelem mellett

Ferenc pápa kifejezetten érdeklődik a globális környezetvédelem iránt, és ezzel kapcsolatos gondolatait már 2015-ben megosztotta a Laudati si című enciklikában. Meggyőződése szerint meg kell óvnunk a Földet és a minket körülvevő világot, és életmódunk átalakításával megmenthetjük közös otthonunkat. A Toyota Mirai pedig kiválóan beleillik ebbe az elképzelésbe.

Ferenc pápa egy korábbi pápamobilja egyébként egy 2019-es Dacia Duster. A jelenlegi pápa egyébként a legszerényebb vatikáni vezetők egyike, az elődeitől eltérően elutasítja a fényűző életet. Ha felkeltettük az érdeklődésedet a pápamobilok iránt, ebben a cikkünkben megtudhatod, hogy az elmúlt 100 évben, milyen autókban furikáztak a katolikus egyház fejei.