Toyotai mirai kék autó
A hazai újautópiac hosszútávú zöldülését hozhatja el a Mirai

A már második generációnál járó modellt a Toyota minden olyan piacon be kívánja vezetni, ahol legalább egy darab hidrogén töltőállomás található. Mivel jövőre várhatóan nemcsak Budapesten, hanem több nagyobb megyeszékhelyen is épülhet hidrogén töltőállomás itthon, ezért a hazai forgalmazó megrendelte az első magyar rendszámos Toyota Mirai-t, amelyet várhatóan 2021 kora tavaszán helyeznek forgalomba. A világ legzöldebb autójának számító Toyota Mirai első generációját korábban Japánban, az Egyesült Államokban, Ausztráliában és több nyugat-európai országban forgalmazták.

Tiszta vízen kívül semmit nem bocsát ki a Toyota Mirai

A második generációs Mirai, amely jelentős technológiai fejlődést képvisel 2014-ben bemutatott elődjéhez képest, a Toyota moduláris GA-L platformjára épül. Ez lehetővé teszi a belső egységek jobb elrendezését, valamint tágasabb, ötüléses utastér kialakítását. Mindamellett lehetővé vált egy harmadik hidrogéntartály beépítése is, amivel az autó hatótávja 30 százalékkal, mintegy 650 kilométerre nőtt. Ez azt jelenti, hogy a korábbi 4,6 kilogramm helyett immáron 5,6 kilogrammnyi hidrogént lehet bele tankolni. Lényeges változás még, hogy teljesen újratervezték az üzemanyagcellás rendszert, illetve csökkentették az összes fődarab tömegét és méretét. A teljesen átdolgozott hidrogén üzemanyagcellás, elektromos hajtásláncnak köszönhetően 50:50 arányú súlyelosztás valósult meg a járműben.

toyota mirai belső
A 12,3 colos képernyővel felszerelt középkonzol és a műszeregység szinte körülöleli a Toyota Mirai sofőrjét

Nem csoda, ha mindennek fényében a Toyota arra készül, hogy rövid időn belül világszinten megtízszerezi a Mirai eladásait, nagymértékben hozzájárulva a jövő abszolút zöld technológiájának még szélesebb körű megismertetéséhez. Az új generációs Mirai bemutatásával olyan autó született meg, amely új szintre emeli az FCEV technológiát és az autó tiszta vízen kívül semmilyen anyagot nem bocsát ki. Érdekesség, hogy a Toyota úgy segíti a hidrogéncellás autók elterjedését, hogy a versenytársakkal több, mint 5700 szabadalmat osztott meg ingyenesen.

Toyota Jackie Birdsall mernok mirai
Káprázatos színt kapott a Mirai

A hidrogéncellás Toyota magyarországi megérkezése a hazai újautópiac hosszútávú zöldülésére és az ehhez szükséges infrastruktúra kialakítására is rendkívül pozitív hatással lehet.

Forrás: Netlízing

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •