hyperion xp 1
(Fotó: Hyperion.inc)

Tavaly nyáron nem kis meglepetést okozott a kaliforniai Hyperion startup cég, amikor szinte a semmiből bejelentette, hogy autógyártásba kezd. A hidrogéntechnológiával foglalkozó válalkozás, profiljához hű maradva, rögtön egy hidrogénhajtású szuperautó koncepcióját mutatta be, ez lett a Hyperion XP-1. Pár hete a Las Vegas-i CES 2021 technológiai szakkiállításon pedig már be is mutatták a készülő szuperautó első működőképes prototípusát. A tökéletesen tiszta, teljesen károsanyag-kibocsátás mentes, villámgyors és nem utolsósorban hatalmas hatótávot ígérő autó 2022-ben érkezhet.

Futurisztikus álomautó, ez a Hyperion XP-1

Az amerikai cég persze nem a semmiből állt elő ambiciózus tervével. A Hyperion XP-1 fejlesztése valójában már 2016-ban elkezdődött, az autó által használt hidrogéntechnológiát pedig majdnem egy évtizede finomítja a cég. A hidrogénhajtás koncepciója egyébként egyáltalán nem a jövő zenéje, egy már létező, és akár megvásárolható technológiáról beszélünk. A hidrogénhajtású autó lényegében egy elektromos autó, amely az energiát nehéz akkumulátorok helyett hidrogéngáz formájában tárolja. Ilyen például a Toyota Mirai (amiből Ferenc pápának is van egy), amely már második generációját éli, és végre valahára idén tavasszal Magyarországra is megérkezhet.

szuperautó koncepció

hidrogénhajtású autó

A Toyota.hu leírása alapján egy hidrogénhajtású elektromos autó működése így történik: Az autóban a hidrogéngázt szénszűrős tartályok tárolják. Menet közben az autó hűtőrácsán keresztül beáramló külső levegő az üzemanyagcella-kötegbe jut, és ide kerül a hidrogén is. Az elemek itt kémiai reakcióba lépnek egymással, miközben elektromos áram képződik, s ez hajtja az autót. Végül a “gázpedál” lenyomásával az üzemanyagcellában képződött áram az elektromotorhoz irányítódik. A hidrogénhajtású elektromos autó egyetlen emissziója pedig a kipufogón keresztül távozó víz.

A cikk a következő oldalon folytatódik.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
1
2