párizs hidrogén üzemenyagcella zöld energia toyota
(Fotó: H2 View)

Bár az Eiffel-torony fényjátéka nem szokatlan Párizs lakóinak, a minap azonban mégis különleges látványban volt részük azoknak, akik Franciaország fővárosának jelképére pillantottak. Az akció, aminek fő támogatója a Toyota, az újrahasznosítható hidrogén előnyeire hívta fel a figyelmet.

Hidrogénenergia a kulcs karbonsemlegességhez

Az Energy Observer által szervezett „Le Paris de l’hydrogène” rendezvénysorozat keretén belül, hidrogénenergia felhasználásával zöld színűre festették az Eiffel-tornyot. A szervezők azért választották éppen a zöld színt, mert ez érzékletesen szimbolizálja, hogy a világításhoz szükséges áramot az EODev (Energy Observer Developments) által kifejlesztett, a Toyota üzemanyagcellás technológiájával működő GEH2 generátor termeli, amit igazoltan megújuló forrásból származó hidrogén hajtott.

Az Eiffel-torony különleges kivilágításhoz az áramot a Toyota hidrogén üzemanyagcellás technológiájával működő EODev GEH2 generátor termelte, ennek mellékterméke tiszta víz. A hidrogén üzemanyagcellás technológia vezető fejlesztőjeként és a Hidrogén Tanács egyik alapító tagjaként a Toyota arra törekszik, hogy széles körben elterjedjen az üzemanyagcellák alkalmazása. Ez csökkentené a karbonkibocsátást, és közelebb hozná a hidrogénalapú társadalom létrejöttét.

“A hidrogén üzemanyagcellás technológia fontos szerepet játszik abban, hogy a Toyota elérje célját, és 2050-re karbonsemlegessé váljon. Ezt még 2015-ben vállaltuk, amikor közzétettük a 2050-es Környezetvédelmi Kihívásunkat, majd megalkottuk a Toyota Mirait, a világ első sorozatgyártású üzemanyagcellás autóját. Meggyőződésünk, hogy a hidrogén lesz a kulcs a globális közlekedési rendszerek karbonsemlegessé formálásában” – fogalmaz Matt Harrison, a Toyota európai elnök-vezérigazgatója.

Toyota Mirai

toyota mirai hidrogéneneria üzemanyagcella
(Fotó: Toyota.hu)

A már második generációnál járó modellt a japán cég minden olyan piacon be kívánja vezetni, ahol legalább egy darab hidrogén töltőállomás található. Mivel jövőre várhatóan nemcsak Budapesten, hanem több nagyobb megyeszékhelyen is épülhet hidrogén töltőállomás itthon, ezért a hazai forgalmazó megrendelte az első magyar rendszámos Toyota Mirai-t, amelyet várhatóan 2021 kora tavaszán helyeznek forgalomba. A világ legzöldebb autójának számító Toyota Mirai első generációját korábban Japánban, az Egyesült Államokban, Ausztráliában és több nyugat-európai országban forgalmazták. Az üzemanyagcellás autóról ebben a cikkünkben olvashatsz bővebben.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Forrás: Toyota

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •