Toyota mobil kórház
A legújabb mobil kórház tesztelése idén nyáron kezdődik

Pár hónapon belül éles bevetésen is elkezdik tesztelni a világ első üzemanyagcellás mobil kórházát a Toyota. A vállalat által gyártott mobil kórház nem csupán környezetkímélő, hanem áramellátásra is képes a katasztrófa sújtotta területeken.

Új mobil kórház tesztelésbe kezd a Toyota

A Japán Vöröskereszt számára készített hidrogénnel hajtott elektromos járművet a Toyota. A mobil autó azonban nem csupán a környezetet védi, hanem ember életeket is ment. A kumamotói kórház és a Toyota 2021 nyarán kezdi ela világ első üzemanyagcellás mobil kórházának tesztelését. A elektromos jármű hidrogént használ az áramtermeléshez, az elektromos energiát pedig nemcsak a hajtáshoz, hanem az orvosi és egyéb berendezések működtetésére is felhasználhatja.

Toyota mobil kórház
A Toyota Coaster eredeti mivoltában várja kórházzá alakulását

A mobil kórház szükségességét egyrészt indokolja az éghajlat-változással összefüggésben lévő tájfunok, heves esőzések és más természeti katasztrófák kialakulása. Ezeknek a gyakorisága ugyanis nagy mértékben megnőtt az elmúlt években Japánban. A jelenségek pedig nem csak áramszüneteket okoznak az otthonokban és az evakuálási központokban, de a katasztrófa sújtotta területeken is jelentősen növelik az orvosi ellátás iránti igényt.

Sürgős segítség katasztrófa esetén

A Toyota legújabb járműve normál körülmények között orvosi szolgáltatások nyújtására használható bárhol, ahová út vezet. A katasztrófák idején pedig sürgősségi kórházként is bevethető a helyszínen, miközben az üzemanyagcellája még áramot is képes biztosítani a környező épületek, berendezések ellátásához.

Toyota mobil kórház
Minden életmentő felszerelést biztosít a Toyota legújabb mobil kórháza

A Toyota a Coaster kisbuszra építve fejlesztette ki a mobil kórházat. Az autó elsődleges energiaforrása az első generációs Toyota Mirai üzemanyagcellás rendszere. A beépített konnektorokkal számos elektromos eszköz áramellátására képes a mobilkórház. Külső egyenáramú elektromos tápellátó rendszerrel is ellátták, amely nagy teljesítményű, 9 kW-os áramellátást biztosít 90 kWh-s kapacitás mellett. Belső felépítését tekintve a jármű egyesíti a légkondicionálást egy fejlett légcserélő rendszerrel és egy HEPA szűrővel. Utóbbi egyébként képes kiszűrni a levegőből a 0,3 μm-nél nagyobb átmérőjű részecskék 99,97 százalékát. Ezzel pedig a Toyota mobil kórházában csökkenteni tudják az utasok megfertőződésének esélyét munka közben. A jármű továbbá csendes, és vibrációmentes működéssel ellátott, amellyel nem csupán az orvosi személyzet, de a betegek stressz-szintjét is képes csökkenteni. Amennyiben pedig éppen nem szükséges a jármű bevetése katasztrófa sújtotta területen, úgy akár véradóbuszként, vagy PCR-tesztelő állomásként is használható.

További érdekes híreinket a márkával kapcsolatban itt találod:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •