toyota e-palette
Akkumulátoros, tisztán elektromos hajtású e-Pallette-re épülő önvezető járművek a jövő városában

Leesett az állunk, amikor 2019-ben a Toyota bemutatta ötkarikás szenzációit: az olimpiai lángot meggyújtó repülő autót, vagy például azokat a robotokat, amelyek lehetővé teszik, hogy azok is szinte a helyszínről szurkolhassanak, akik fizikailag nem lehetnek ott Tokióban. Bemutattak egy sor akkumulátoros elektromos járművet is, ezek között van például olyan, amelyik alacsonypadlós, elektromos rámpával van felszerelve, és megkönnyíti a kerekesszékes utasok közlekedését is. A Toyota e-Palette alapú, önvezető járműveit most a Toyota tökéletes konnektivitású jövő-városában, Woven City-ben tesztelik. Ez a város Japánban, a Fuji hegy lábánál helyezkedik el.

Az e-Palette járművek forgalma alakítható, időzíthető

A koronavírus-járvány alaposan felforgatta mindannyiunk életét. Egyben előhozta a megfelelő távolságtartás iránti igényt a tömegközlekedésben, miközben komolyan megnövelte az árucikkeket kiszállító vállalkozások terhelését is. Az öregedő, zsugorodó fejlett társadalmak önmagukban is komoly mobilitási kérdéseket vetnek fel, így a jövőben minden bizonnyal egyre nagyobb szükségünk lesz olyan megoldásokra és szolgáltatásokra, amilyeneket az e-Palette képes nyújtani.

önvezető elektromos jármű Japán
Az e-Palette járművek forgalma rugalmasan alakítható és időzíthető a pillanatnyi igényeknek megfelelően

A fenti kihívásokra adandó válaszként a Toyota célja a „just-in-time” rendszerű mobilitási szolgáltatások bevezetése. Azaz hogy a felhasználók (és az áruk is) akkor és úgy jussanak el úti céljukhoz, ahogyan és amikor az a legmegfelelőbb.

önvezető e-palette
A kifejezetten emberközpontúan működő Woven City a Toyota teszt-terepe

Ahhoz, hogy az ilyen rendszerek a kellő rugalmassággal és az elvárható, tökéletes pontossággal működjenek, elengedhetetlen a megfelelő szervezési, szabályozási és irányítási rendszer. A vállalat ezért kifejezetten az e-Palette alapú járművek forgalmának irányítására és működésük szervezésére kidolgozott egy rendszert. A cél a várakozási idők minimalizálása, a forgalmi dugók csökkentése, valamint ennek révén a forgalom biztonságosabbá, megbízhatóbbá és kényelmesebbé tétele.

japán toyota woven city
Vészhelyzetben a járművek távolról is leállíthatók és újra is indíthatók

Az irányítás folyamatosan figyeli valamennyi jármű műszaki állapotát. Ha hibát észlel, a kocsit visszairányítja a telephelyre, majd másikat állít üzembe helyette. A Toyota és partnerei már az e-Palette alapú járművek kereskedelmi forgalmának bevezetésén dolgoznak. A megcélzott határidő a 2020-as évek eleje.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •