megbízható modellek 2020
A legjobb tíz márka között mindössze két európai szerepel
Minél idősebb gépkocsit vásárolunk, annál kritikusabbá válik a megbízhatóság kérdése. Egyedi eltérések persze mindig akadhatnak, de a brit What Car? magazin 23 ezer olvasót érintő, éves monstre felmérése alapján vannak márkák, amelyeknél nehéz mellényúlni. És sajnos olyanok is, amelyeknél eléggé nagy a meghibásodás valószínűsége. Következzenek tehát legmegbízhatóbb autók!

A meghibásodásokból indul ki a lista

Egyetlen, egyszerű kérdéssel indult a What Car? magazin éves megbízhatósági felmérése. A brit folyóirat arról kérdezte olvasóit, hogy 5-15 éves korú autójuk meghibásodott-e az elmúlt 12 hónapban. A 31 márka 175 típusát érintő kutatásban mindössze két márka három típusánál volt egybehangzó „nem” a válasz. Nekik nem volt további dolguk a felméréssel. A többieknek 14 kategóriában (légkondicionáló, akkumulátor, karosszéria, fékek, motor, motor elektromos rendszere, üzemanyag-ellátó rendszer, kipufogó, erőátviteli rendszer, infotainment/kezelőfelület, belső burkolatok, egyéb elektromos rendszer, kormánymű és futómű) kellett felsorolni a meghibásodás jellegét. A kérdőív a javítás időtartamára és költségére is rákérdezett.

RAV4 hybrid
A nagyméretű szabadidőjárművek között nyert a RAV4 hybrid

Az is fontos szempont volt, hogy a tapasztalt hiba ellenére használható maradt-e a gépkocsi, vagy azonnal szervizbe kellett vinni. Ezek a kiegészítő információk határozták meg a hiba súlyosságát, amelyet azután a megkérdezett olvasók válaszának súlyozására használtak fel. A hibajelenségek mennyiségének és minőségének összegzéséből kapott végső sorrend egyszerűen értelmezhető. A lista élén álló márkák statisztikailag a legmegbízhatóbb autók, a végére szorulókkal pedig az átlagosnál sokkal több a nyűg – megbízható használt autó keresésekor ezeket tehát érdemes elkerülni.

A következő oldalon a legmegbízhatóbb autók listáját találod, lapozz!

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
1
2