szabadtéri cipők túrázás cipő bakancs
(Fotó: freestocks/Unsplash)

A cipőválasztás minden esetben fontos kérdés, de akkor különösen, ha intenzív mozgásra készül az ember, és ehhez keres kényelmes lábbelit. A szabadtéri cipők világa egyre nagyobb, egyre több a választási lehetőség, ám nem árt jól átgondolni egy-egy vásárlást. Nem mindegy például, milyen mozgásformához keres szabadtéri cipőt az ember, de az sem, hogy ahhoz milyen sportzoknit vesz fel. Segítünk néhány tippel a választáshoz!

Túrázáshoz speciális cipőt kell választanunk

Először is tegyük tisztába, mi nevezhetünk pontosan szabadtéri cipőnek. Általánosságban a legtöbb cipő szabadtérre lett tervezve, így ez az elnevezés nem pontosan határoz meg egy kategóriát. A trendek és tapasztalatok alapján mégis elmondhatjuk, hogy a szabadtéri cipők elsősorban az intenzív mozgáshoz, sportoláshoz használatosak. Itt azonban jelentős különbség lehet a mozgás típusa között.

Kezdjük például a hazánkban is népszerű túrázással, amelyhez speciális lábbelire van szükség. Persze, lehet egy egyszerű sportcipőben is sétálni az erdőben, de amint mászni kell, csapadékossá, nyirkossá válik a talaj, ez a megoldás azonnal problémákat eredményez. Sőt, olykor még veszélyhelyzetet is teremt. Ezzel szemben egy speciális túracipő egyszerre kényelmes és funkcionális, tartja a bokát, eközben mégis jól szellőzik.

túracipő timberland bakancs
Fotó: PR

Ha hosszabb útra indulsz, szeretnél meghódítani egy hegyet, vagy például bejárni a több mint 1100 kilométer hosszú Országos Kéktúra útvonalát, mindenképpen olyan cipőt keress, amelyet kifejezetten az ilyen mozgásformára terveztek. Ha a cipő megvan, akkor is vár még rád egy nagyon fontos lépés: meg kell találnod a legjobb választást a sportzoknik között. Itt a legtöbben a pamutra esküsznek az anyagválasztásnál, a vastagságát illetően pedig a párnázott, vastagabb fazonokat részesítik előnyben.

Futásnál is fontos az átgondolt cipőválasztás

A túrázás mellett a másik népszerű mozgásforma hazánkban a futás, kocogás. Mondani sem kell: itt sem mindegy, milyen szabadtéri cipőt húzunk a lábunkra, hiszen a futással speciális terhelést kapnak a lábaink, a cipőnek pedig ehhez kell igazodnia. A jó futócipő csökkenti a láb igénybevételét, segíti dinamikus mozgást, azt pedig talán mondani sem kell, hogy kényelmes, illetve annyira könnyű, mintha szinte semmit nem viselnénk a kocogás közben.

kirándulás túrabakancs
Fotó: PR

A futócipő kiválasztásánál érdemes előnyben részesíteni a közismert gyártók termékeit, hiszen ezek a szuperbrandek tudnak a legtöbbet költeni fejlesztésre, azaz itt találjuk a legtöbb innovatív megoldást. A futócipő kiválasztásánál mindig nézzük meg, mekkora a termék „szavatossági ideje.” Hogy az mit jelent egy cipő esetében? A gyártó általában megmondja, hány lefutott kilométer, illetve hány év után kell mindenképpen lecserélni az adott modellt azért, hogy ne csökkenjenek a futást támogató kialakítás előnyei. Minél nagyobbak ezek az irányszámok, annál tovább jó lesz egy futócipő, azaz ez az adat fontos az ár-érték arány meghatározásakor.  Az okos és jó döntéshez pedig erre az információra mindenképpen szükség lesz.

Támogatott tartalom.

Hasonló témában az alábbi cikkeinket is ajánljuk:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •