Edelényi kastélysziget
(Forrás: Edelényi Kastély/Forster Központ/Batár Zsolt)

Unod a szokásos hétvégéket? Nem tudod, mi legyen a következő családi program? Az alábbi cikkben bemutatjuk neked, miért dönts egy kastélylátogatás mellett.

Kastélylátogatás: van miből választani

Magyarország a számtalan kastély, vár és kolostor országa, amelyek csak arra várnak, hogy felfedezd őket. Ha érdekelne egy kis kastélyturizmus, legközelebb ne a gödöllőit vagy fertődit látogasd meg, hiszen kis országunk ennél sokkal több gyönyörű és pompás kastélyt rejt az érdeklődők számára. Itt az ideje, hogy minél többen felfedezzék ezeket a kevésbé ismerteket is.

Nádasdy-kastély-programajánló
Nádasdladányi Nádasdy-kastély (Forrás: Wikipédia)

Egyre népszerűbb program a kastélyturizmus

Az elmúlt években hihetetlen módon fellendült a magyarországi kastélylátogatás iránti érdeklődés. Nem véletlenül, hiszen a teljes családnak nyújt felejthetetlen élményt és nem utolsósorban tökéletes hétvégi program minden korosztálynak. Plusz előnye, hogy lényegében bármelyik évszakban tökéletes időtöltés. Sőt, talán a legjobb, ha többször visszatérünk egy-egy helyszínre, hogy megcsodálhassuk, miként fest az adott kastély vagy vár a nyári napsütésben vagy éppen a téli hóesésben. Az alábbiakban csokorba gyűjtöttünk tíz olyan ismert és kevessé ismert kastélyt, amelyet mindenképpen látnod kell.

kastélyturizmus károlyi kastély
Füzérradványi Károlyi-kastély (Forrás: Hegyen, völgyön Hajni)

Különleges történetek

Egy-egy kastélylátogatás alkalmával azonban nem csak az adott hely történelme, hanem építészete, valamint környezete is magával ragadja az embert. A legtöbb hely azonban nem csak pazar látvánnyal, de olykor egészen érdekes történettel is rendelkezik. Az egyik ilyen például a bajnai kastély, amelynek eredeti ura, Sándor Móric, annyira szeretett lóháton közlekedni, hogy még a kastélyon belül sem volt hajlandó lemondani ezen hobbijáról. Ennek nyomait máig őrzik a lépcsőfokokon található patalenyomatok.

Bajnai kastélylátogatás
Bajnai Sándor–Metternich-kastély (Forrás: Wikipédia)

A Festetics-kastély ezzel szemben nagybeteg úrnőjéről híres, akit állítólag a tehéntrágyából áradó ammónia szaga gyógyított ki tüdőbajából. A barokk kor szerelmeseinek ugyanakkor szinte kötelező az edelényi kastély meglátogatása, amelytől úgy érezhetjük, mintha Franciaországban csöppentünk volna.

Végezetül pedig, ha hosszúhétvégét tervezünk, keressük fel az Ybl Miklós által tervezett füzérradványi Károly-kastélyt, amely napjainkban szállodaként funkcionál, így teljes mértékben átélhetjük, milyen is lehetett egy ilyen helyen élni.

 

Forrás: Turizmus Online

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •