teljesítménytúra
(fotó: pixabay/pexels)

Hosszú és izgalmas kalandtúrát tervezel a nyári időszakban? Akkor, jó, ha már előre felkészülsz, mire kell kiváltképp odafigyelned. A hasznos tárgyak összekészítése mellett ugyanis nem árt, ha saját magaddal is képbe kerülsz. Ahhoz, hogy minél sikeresebben teljesíthesd a kitűzött teljesítménytúra minden szakaszát, használd fel a cikkünkben található tippek mindegyikét!

A sikeres teljesítménytúra karnyújtásnyira

Klaudia és Richárd március 4-én kajakkal indult el a Fekete tenger partjáról, hogy folyásiránnyal szemben evezzenek fel a Dunán a Fekete-erdőig. A terveik szerint még nyár közepe előtt meg is érkeznek úticéljukhoz. A grandiózus, 2850 kilométeres expedíció utolsó szakaszához érve összegyűjtötték azokat a tanácsokat és tapasztalatokat, amelyek szerintük elengedhetetlenek egy hosszabb teljesítménytúrán. Ha te is hasonlóan extrém, vagy csupán hosszabb teljesítménytúra előtt állsz, mindenképpen fogadd meg a szakértők tanácsait!

1. Legyél tisztában a határaiddal

Bármilyen hosszútávú teljesítménytúra megtervezésénél, alapvetés, hogy tisztában legyél a saját képességeiddel, korlátaiddal. A mindennapi megterhelés mellett átlagosan a maximális teljesítményed felével számolhatsz előre. Nem csak az útra, de a vadkempingezésre, a főzésre és az esetleges veszélyhelyzetekre is fel kell készülni. Nem csupán videók megnézésével és olvasással, hanem bizony valódi gyakorlással is.

2. Készülj fel alaposan, de ne tervezd túl a napirendet!

Minél hosszabb a túra, annál biztosabb, hogy egy ponton az időjárás és más kihívások is beleszólnak majd az előre kalkulált távolságokba. Érdemes emiatt több napot, de egy nagyobb volumenű túrán akár több hetet is ráhagyni a tényleges beérkezésre. Az eső és szél mellett számos más akadályozó tényező nehezítheti meg a terv megvalósítását, ezért nem érdemes minden részletet a legelején fixálni. Az elérhető információk ráadásul nem mindig megbízhatóak sem a szárazföldön, sem a vízben. Klaudia és Richárd mindig aznap reggel állítja össze a végleges napi ütemtervét, illetve csak 2-3 nappal számolnak előre az útvonallal, táborhellyel és kikötési pontokkal.

Tervezés
(fotó: pixabay/picjumbo_com)

3. Legyünk szigorúak a csomagolásnál, de ne spóroljunk a tartalékon és a minőségen!

A „kevesebb néha több” szabály részben érvényes ebben az esetben is. A javítókészletet és a legfontosabb eszközökből, öltözékekből álló cseredarabokat nem érdemes kihagyni a csomagból. Gyalogtúránál a súly, vízen inkább a térfogat a meghatározó az eszközök kiválasztásánál. Általános szabály azonban, hogy a minőség elsődleges: a felszerelés legyen megbízható, a hálózsák kellően meleg, és a sátor valóban időjárásálló. Ezek a dolgok elengedhetetlenek egy sikeres teljesítménytúra megvalósításához.

4. A telefon az új svájcibicska

A telefon már nem csak a kapcsolattartáshoz, de az útvonal megtervezéséhez és az időjárásjelentések, váratlan akadályok nyomon követéséhez is elengedhetetlen eszköz. A vízálló készülékek önmagukban megfelelnek a szárazföldön, vízitúrán viszont érdemes ezeket is extra vízálló tokkal védeni. Az áramtermeléshez Richárd a napelemet javasolja: Ha csak USB-s eszközöket szeretnél használni az úton, akkor elég a 10-20 Wattos verzió, 2 amperrel az okostelefont és a külső akkumulátorokat is könnyen feltöltheted napközben. Vízitúrára természetesen a vízálló verziót kell választani, és nem árt, ha van nálad egy VHF rádió is a hajózási útvonalakon a forgalom, és zsilipelések követéséhez.

vízálló telefon
(fotó: pixabay/idanielwalaczek)

A tippek a következő oldalon folytatódnak!

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
1
2