karbonlábnyom
fotó: freepik.com/macrovector

Azt már nagyon régóta tudjuk, hogy szinte minden közvetett és közvetlen tevékenységünk szén-dioxid-kibocsátással, és ezáltal az üvegházhatás fokozásával jár. Nem kivétel tehát ez alól az autózás sem. A karbonlábnyom csökkentése kiemelten fontos még akkor is, ha teljesen elektromos autóval közlekedsz. Mutatjuk, milyen trükkökkel tudod te is csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátásodat!

1. Figyelj a gyorsulásra és a fékezésre

A hirtelen fékezés helyett mindig időben vedd le a lábadat a gázról, hiszen, ha motorfékezéssel lassítasz, csökkented az üzemanyag-fogyasztást. Amennyiben elektromos autót vezetsz, még vissza is táplálsz az akkumulátorba. Szintén takarékos, ha a megfelelő sebesség eléréséhez egyenletesen nyomod a gázpedált a hirtelen gyorsítás helyett. Ez különösen fontos elinduláskor, mert ezzel nemcsak az autó által kibocsátott szén-dioxid mennyiségét csökkented, hanem üzemanyagot is spórolsz. És ugye a büntetőfékezés neked eszedbe sem jut? Erről bővebben itt olvashatsz: Büntetőfékezés: az autósok szerint ez a legégetőbb közúti probléma

2. Válassz megfelelő abroncsot

Jobb, ha tudod: már az autógumi előállítása is termel szén-dioxidot. Érdemes olyan abroncsot választanod, amely a lehető leghosszabb ideig használható. Az abroncsok élettartama mellett kulcsfontosságú tényező az abroncs gördülési ellenállása is. Ez leginkább a teljesítményt előtérbe helyező, nagyobb járművek esetében fontos, de érdemes közúti járművek esetében is figyelembe venni ezt a tényezőt.

abroncs csere gumi
Jó, ha tudod: A négy évszakosok megalkotásakor „összevonják” a nyári és téli abroncs fejlesztését; fotó: Freepik/standret

3. Ellenőrizd az abroncsnyomást

Az alacsony nyomás az abroncsban nagy hatással lehet a jármű szén-dioxid-kibocsátására, ezért érdemes rendszeresen ellenőriztetni. Az alacsonyabb nyomású abroncs használata nehezítheti a vezetést és növeli az autó üzemanyag-fogyasztását. A karbonlábnyom csökkentése így pedig hiú ábránddá válik.

Ez is érdekelhet: 10 tipp, hogyan tudsz spórolni és óvni a környezetet vezetés közben

A további tippeket a következő oldalon találod!

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
1
2