4. Ne pakold túl az autót

szörfdeszka szállítás autóban
Csak szükség esetén használjuk a tető-csomagtartót!

Minél nehezebb az autó, annál több energia szükséges a mozgásban tartásához. Érdemes minden indulás előtt a felesleges dolgokat kipakolnod az autóból. A tetőcsomagtartó például nagyobb légellenállást okozhat, ami csak növelheti a szén-dioxid-kibocsátást. Ha nincs rá szükséged, inkább távolítsd el az autó tetejéről, ezzel is teszel a karbonlábnyom csökkentéséért. Nehéz tárgyakat is csak megfontoltan szállíts, ezzel ugyanis mérsékelni tudod a jármű korai elhasználódását.

5. Használd a tempomatot

Amennyiben az autód rendelkezik sebességtartó automatikával, igyekezz használni a hosszabb utakon. A tempomat segítségével csökkentheted a kibocsátást, ami az erőteljes gyorsulás során keletkezik. Az állandó sebesség egyébként is hatékonyabb az üzemanyag-fogyasztás szempontjából, mint a gyakran változtatott tempó.

6. Tekerd fel az ablakot

Habár kellemes letekert ablakokkal autózni a vidéki utakon, nagyobb sebességnél mindez jelentős hatással van autód káros anyag kibocsátására. A nyitott ablakok következtében megnövekedett légellenállás miatt nem csupán több üzemanyagot fogyasztasz, de nagyobbá válik a szén-dioxid-kibocsátásod is.

7. Rendszeresen látogass el a szervizbe

nő a szervizben várja az autóját
Fotó: Freepik.com/standret

Egy tökéletesen karbantartott autó elősegíti, hogy a lehető legjobban teljesítsen. Egy kisebb probléma hirtelen komollyá is válhat, így az autód a szükségesnél több üzemanyagot fogyaszthat. Érdemes tehát karbantartani a járművet, ezzel is segítve a karbonlábnyom csökkentését, valamint a pénztárcádat is megkíméled egy komolyabb összeg kiadásától.

És hogy a nők esetleg miért szoronganak jobban egy szervizben, arról itt olvashatsz: Tényleg szoronganak a nők, amikor szervizbe kell vinniük az autót?

Az ajánlások megfogalmazásban segítségünkre volt a Goodyear.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
1
2