Kezdőlap Style&Trend Gasztro 3 színes smoothie bowl recept a szürke őszi napok ellen

3 színes smoothie bowl recept a szürke őszi napok ellen

Egy bogyósgyümölcsös smoothie bowl is a megengedett ételek között van (Forrás: Trang Doan/Pexels)

Ősszel kevesebb a napsütés, ezért csökkenhet szervezetünkben a „boldogsághormon”, valamint a szerotonin- és a dopamin szint, így testünket és kedvünket is érdemes színes és tápláló prés- és gyümölcslevekből készült smoothie bowlokkal feldobni. A Funky Forest dietetikusból és food stylistokból álló csapata három olyan smoothie bowl receptet alkotott, amelyek akár egy színes és változatos őszi diétába is beilleszthetők. Mutatjuk! Tipp: Mutatjuk, hogyan készítheted el Hawaii legmenőbb ételét, a Poké bowl-t

Mi az a smoothie bowl?

A smoothie bowl folyadék (gyümölcs- vagy préslé, víz vagy növényi ital) és fagyasztott zöldség-gyümölcs krémesre turmixolt elegye, amit különböző feltétekkel díszítünk. Elkészítése egyszerű és gyors, akár egy rohanós hétköznapba is könnyedén beilleszthető. A színpompás tálakat készíthetjük vendégség alkalmával, sütemény helyett édességként. Fogyaszthatjuk edzés előtt 1-1,5 órával, amikor jól felszívódó szénhidrátforrásra van szükségünk, meglephetjük vele válogatós, zöldséget és gyümölcsöt elutasító gyerekeinket vagy akár energiaitalról leszokóban lévő kamaszokat is.

1. Horny Hedgehoge smoothie bowl

Hozzávalók az alaphoz:

  • 180 g fagyasztott banán
  • 1,3 dl Funky Forest Horny Hedgehoge ital
  • 1 csipet fahéj
  • 1 mokkáskanál méz (ha szükségesnek érezzük)

Hozzávalók a feltéthez:

  • 5 db almachips
  • 1 teáskanál kandírozott gyömbér apróra vágva
  • 1 evőkanál görög joghurt
  • 1 teáskanál méz
  • 1 evőkanál pirított, fűszeres dió

Elkészítés:

Helyezzük az alap összes hozzávalóját a turmixgépbe és 10-20 másodperc alatt aprítsuk csomómentes, lágyan krémes állagúra. Öntsük a lágyan krémes smoothie-t egy magas falú, kisebb tálba. Osszuk ketté a tálat képzeletben és dekoráljuk az egyik felét a feltétekkel.

Fűszeres dió:

A sütőt előmelegítjük 180 °C fokra. 3 evőkanál mézet összekeverünk 1 nagy csipet fahéjjal, 1 csipet jó minőségű sóval és 1 csipet őrölt szegfűszeggel. Összekeverjük egy nagy marék dióval a fűszeres mézet, egy sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük és 15 perc alatt gyakori kevergetés mellett aranybarnára pirítjuk. Kicsit hűlni hagyjuk. Hasonló recept, amit ki kell próbálnod: Ezt ki kell próbálnod! Így készül az egyéjszakás zabkása

A következő oldalon is találsz smoothie bowl recepteket.

2. Metál Mole smoothie bowl

Hozzávalók az alaphoz:

  • 90 g fagyasztott banán
  • 35 g fagyasztott meggy
  • 1 dl Funky Forest Metál Mole ital
  • 25 g alma (héjával együtt)
  • 30 g nyers cékla
  • késhegynyi vanília kikapart belseje
  • 1 mokkáskanál méz (ha szükségesnek érezzük)

Hozzávalók a feltéthez:

  • 1 teáskanál pirított mák
  • 5 db cékla chips
  • 5 szem szeder/áfonya
  • 1 evőkanál gránátalmamag
  • 1 teáskanál aszalt áfonya
  • 1 evőkanál ribizliszósz

Elkészítés:

Helyezzük az alap összes hozzávalóját a turmixgépbe és 10-20 másodperc alatt aprítsuk csomómentes, lágyan krémes állagúra. Öntsük a lágyan krémes smoothie-t egy magas falú, kisebb tálba. Osszuk ketté a tálat képzeletben és dekoráljuk az egyik felét a feltétekkel.

Ribizliszósz:

25 dkg fagyasztott ribizlit tegyünk fel két kanál mézzel egy lábosba főzni, forraljuk fel. A főzés végén adjunk hozzá néhány mentalevelet. Kihűtve használjuk.

3. Tranquil Turtle smoothie bowl

Hozzávalók az alaphoz:

  • 135 g fagyasztott banán
  • 30 g fagyasztott avokádó
  • 25 g körte (héjával együtt)
  • 1 dl Funky Forest Tranquil Turtle ital
  • 13 g finomszemű zabpehely
  • 30 g baby spenót
  • fél bio citrom leve és héja
  • 1 csipet őrölt kardamom mag
  • 1 mokkáskanál méz (ha szükségesnek érezzük)

Hozzávalók a feltéthez:

  • 6 szem áfonya
  • fél banán felszeletelve
  • fél kivi felszeletelve
  • 1 kávéskanál fekete szezám
  • 1 evőkanál darabos mogyoróvaj
  • 1 szelet extrudált rozskenyér (díszítéshez csírák, virágok, tökmag, pici méz ízlés szerint)

Elkészítés:

Helyezzük az alap összes hozzávalóját a turmixgépbe és 10-20 másodperc alatt aprítsuk csomómentes, lágyan krémes állagúra. Öntsük a lágyan krémes smoothie-t egy magas falú, kisebb tálba. Osszuk ketté a tálat képzeletben és dekoráljuk az egyik felét a feltétekkel.

Kedvenc recepteinket megtalálod a Gasztro rovatunkban, amelyből az alábbiakban adunk egy kis ízelítőt:

Fotók: Mudra László