Ősszel kevesebb a napsütés, ezért csökkenhet szervezetünkben a „boldogsághormon”, valamint a szerotonin- és a dopamin szint, így testünket és kedvünket is érdemes színes és tápláló prés- és gyümölcslevekből készült smoothie bowlokkal feldobni. A Funky Forest dietetikusból és food stylistokból álló csapata három olyan smoothie bowl receptet alkotott, amelyek akár egy színes és változatos őszi diétába is beilleszthetők. Mutatjuk! Tipp: Mutatjuk, hogyan készítheted el Hawaii legmenőbb ételét, a Poké bowl-t
Mi az a smoothie bowl?
A smoothie bowl folyadék (gyümölcs- vagy préslé, víz vagy növényi ital) és fagyasztott zöldség-gyümölcs krémesre turmixolt elegye, amit különböző feltétekkel díszítünk. Elkészítése egyszerű és gyors, akár egy rohanós hétköznapba is könnyedén beilleszthető. A színpompás tálakat készíthetjük vendégség alkalmával, sütemény helyett édességként. Fogyaszthatjuk edzés előtt 1-1,5 órával, amikor jól felszívódó szénhidrátforrásra van szükségünk, meglephetjük vele válogatós, zöldséget és gyümölcsöt elutasító gyerekeinket vagy akár energiaitalról leszokóban lévő kamaszokat is.
1. Horny Hedgehoge smoothie bowl
Hozzávalók az alaphoz:
- 180 g fagyasztott banán
- 1,3 dl Funky Forest Horny Hedgehoge ital
- 1 csipet fahéj
- 1 mokkáskanál méz (ha szükségesnek érezzük)
Hozzávalók a feltéthez:
- 5 db almachips
- 1 teáskanál kandírozott gyömbér apróra vágva
- 1 evőkanál görög joghurt
- 1 teáskanál méz
- 1 evőkanál pirított, fűszeres dió
Elkészítés:
Helyezzük az alap összes hozzávalóját a turmixgépbe és 10-20 másodperc alatt aprítsuk csomómentes, lágyan krémes állagúra. Öntsük a lágyan krémes smoothie-t egy magas falú, kisebb tálba. Osszuk ketté a tálat képzeletben és dekoráljuk az egyik felét a feltétekkel.
Fűszeres dió:
A sütőt előmelegítjük 180 °C fokra. 3 evőkanál mézet összekeverünk 1 nagy csipet fahéjjal, 1 csipet jó minőségű sóval és 1 csipet őrölt szegfűszeggel. Összekeverjük egy nagy marék dióval a fűszeres mézet, egy sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük és 15 perc alatt gyakori kevergetés mellett aranybarnára pirítjuk. Kicsit hűlni hagyjuk. Hasonló recept, amit ki kell próbálnod: Ezt ki kell próbálnod! Így készül az egyéjszakás zabkása
A következő oldalon is találsz smoothie bowl recepteket.
2. Metál Mole smoothie bowl
Hozzávalók az alaphoz:
- 90 g fagyasztott banán
- 35 g fagyasztott meggy
- 1 dl Funky Forest Metál Mole ital
- 25 g alma (héjával együtt)
- 30 g nyers cékla
- késhegynyi vanília kikapart belseje
- 1 mokkáskanál méz (ha szükségesnek érezzük)
Hozzávalók a feltéthez:
- 1 teáskanál pirított mák
- 5 db cékla chips
- 5 szem szeder/áfonya
- 1 evőkanál gránátalmamag
- 1 teáskanál aszalt áfonya
- 1 evőkanál ribizliszósz
Elkészítés:
Helyezzük az alap összes hozzávalóját a turmixgépbe és 10-20 másodperc alatt aprítsuk csomómentes, lágyan krémes állagúra. Öntsük a lágyan krémes smoothie-t egy magas falú, kisebb tálba. Osszuk ketté a tálat képzeletben és dekoráljuk az egyik felét a feltétekkel.
Ribizliszósz:
25 dkg fagyasztott ribizlit tegyünk fel két kanál mézzel egy lábosba főzni, forraljuk fel. A főzés végén adjunk hozzá néhány mentalevelet. Kihűtve használjuk.
3. Tranquil Turtle smoothie bowl
Hozzávalók az alaphoz:
- 135 g fagyasztott banán
- 30 g fagyasztott avokádó
- 25 g körte (héjával együtt)
- 1 dl Funky Forest Tranquil Turtle ital
- 13 g finomszemű zabpehely
- 30 g baby spenót
- fél bio citrom leve és héja
- 1 csipet őrölt kardamom mag
- 1 mokkáskanál méz (ha szükségesnek érezzük)
Hozzávalók a feltéthez:
- 6 szem áfonya
- fél banán felszeletelve
- fél kivi felszeletelve
- 1 kávéskanál fekete szezám
- 1 evőkanál darabos mogyoróvaj
- 1 szelet extrudált rozskenyér (díszítéshez csírák, virágok, tökmag, pici méz ízlés szerint)
Elkészítés:
Helyezzük az alap összes hozzávalóját a turmixgépbe és 10-20 másodperc alatt aprítsuk csomómentes, lágyan krémes állagúra. Öntsük a lágyan krémes smoothie-t egy magas falú, kisebb tálba. Osszuk ketté a tálat képzeletben és dekoráljuk az egyik felét a feltétekkel.
Kedvenc recepteinket megtalálod a Gasztro rovatunkban, amelyből az alábbiakban adunk egy kis ízelítőt:
- Próbáld ki a kimchit, a koreaiak meglepően magyaros nemzeti ételét
- Főszerepben a quinoa: 3 tuti recept, amit 30 perc alatt elkészíthetsz
- Itt az új reggeli őrület, a japán palacsinta! Mutatjuk, hogyan készítsd
- Kihagyhatatlan recept! Így készül a híres Shakshuka, a Közel-Kelet lecsója
Fotók: Mudra László