(Fotó: Ford)

25 év után 2021-ben tér vissza a piacra az egyik legnépszerűbb amerikai autó, a Ford Bronco. A legendás autó kinézetre egyben lesz retró, ugyanakkor újítóan innovatív, teljesítményét illetően pedig hihetetlen off-road képességekkel lett felruházva. A Ford szavaival élve, az új Bronco – amellyel egyébként már lánykérés is történt – ötvözi egy F-sorozatú pick-up keménységét a Mustang szellemiségével. Cikkünkből többek között az is kiderül, hogyan kapcsolódik az O.J. Simpson-ügy az autó történetéhez.

(Fotó: Ford)

Ford Bronco, az amerikai terepjáró

A Ford Bronco 1965-ben kezdte meg pályafutását, és öt generációt élt meg. A Bronco az első generációtól kezdve egy kényelmes és stílusos szabadidő-autó volt, amely hibátlanul megállta a helyét vérbeli terepjáróként is. Amerikai autóhoz híven már akkor is széles motorválasztékkal került piacra: 2,5 literes V6-os és 4,9 literes V8-as motorral is lehetett választani. Világraszóló hírnevet az 1969-es Baja 1000, sivatagi off-road verseny megnyerésével vívott ki magának.

1966 ford bronco o.j. simpson
Az új, 2021-es Ford Bronco és az első 1966-os modell (Fotó: Ford)

Generációk jöttek és mentek, a Bronco mindig egy kicsivel jobb, nagyobb és erősebb lett. Egy valami azonban változatlan maradt: mérettől függetlenül mindig csak három ajtós kivitelben lehetett kapni. Végeredményben ez a tulajdonsága volt, ami 1996-os vesztét okozta, ugyanis a ’90-es évekre lecsökkent a háromajtós SUV-ok iránti kereslet. Végül az utolsó darab 1996. június 12-én gurult ki a Ford michigani gyárából. A cég hivatalos közlése szerint a Bronco megszűnésének oka megkopott népszerűsége volt, de mindenki tudta, hogy a Fordnak helyet kellet csinálnia palettáján az új nagyobb, családi méretű SUV-modelleknek, az Explorernek és az Expeditionnek.

Széles skálán mozog

A megújult igényeket kiszolgálva, a 2021-es Ford Bronco legnagyobb újítása, hogy a megszokott kétajtós mellett, a modell történetében először négyajtós változatban is kapható lesz. Méreteit illetően nem lesz egy böszme amerikai méretű szörnyeteg, sokkal inkább az első generáció visszafogott közepes, kompakt SUV méreteire hasonlít.

Sokak számára csalódás lesz, hogy az új Bronco nem lesz elérhető V8-as változatban, csak négy- és hathengeres motorral rendelhető, ezek azonban erősek. A gyengébb erőforrás egy 2,3 literes turbós motor 270 lóerővel és 420 Nm nyomatékkal, az erősebb pedig egy 2,7 literes szintén turbóval, ami már 310 lóerőt és 542 Nm nyomatékot szabadít rá a kerekekre.

A Ford a Broncót egyértelműen a szintén megújuló Jeep Wrangler ellen küldi párbajra, szakértők szerint pedig a reinkarnálódott lovas SUV nagyon is esélyes kihívója lesz a népszerű Wranglernek. A terepjáró hasmagassága 29,5 centiméter, amivel akár 85 centiméter mély vízbe is belegázolhatunk. A moduláris kialakításnak köszönhetően pedig az új Bronco összes változatának levehető lesz a teteje, illetve az ajtajai. Ezen tulajdonságaival tökéletes autónak bizonyul a kalandvágyó, természetjáró felfedezők számára.

Az autó egyébként szinte a végtelenségig személyre szabható, kezdve a számos elérhető színválasztéktól, az egyéni kapaszkodókon keresztül az infotainment felturbózásáig. A 2021-es Ford Bronco amerikai alapára 29 995 dollár (9,4 millió forint), míg a legdrágább kivitel 60 800 dollár (18 millió forint) lesz. A gyártás 2021-ben kezdődik.

A következő oldalon megtudhatod, hogy itthon kapható lesz-e 2021-es Ford Bronco.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
1
2